Насловна ВЕСТИ Далматинска панцета и печеница заштићене у ЕУ

Далматинска панцета и печеница заштићене у ЕУ

256

Далматинска панцета и далматинска печеница добиле су ознаку заштићеног географског порекла у Европској унији (ЕУ), чиме се број хрватских производа са заштићеним називом попео на 31, саопштио је Министарство пољопривреде.

Како се наводи, далматинска панцета и печеница заштићене су на подручју целе ЕУ уписом у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака географског порекла, преноси портал Индекс.

Далматинска панцета и печеница су трајни сухомеснати производи који се производе поступцима сољења или саламурења, хладног димљења те сушења и зрења. Панцета је правоуглог облика и прави се од обрађене меснате сланине свиња, а печеница је производ без кости који се прави од обликованог дугог леђног мишића свиња.

Географско подручје производње далматинске панцете и печенице обухвата град Новаљу у Личко-сењској жупанији, градове Бенковац, Биоград, Нин, Обровац, Паг и Задар, те велики број општина у Задарској жупанији, као и подручје Дубровачко-неретванске, Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније.

Извор: Танјуг

Фото: Freeimages