Dalmatinska turšija

Ova dalmatinska turšija koju lokalno stanovništvo priprema vekovima, i danas je nezamenljiva u njihovim kuhinjama, a zanimljiva je i turistima koji se s letovanja vraćaju s teglom ove biljke i čuvaju je kao relikviju. Možete je i sami napraviti. Naberite mesnate listove motara, operite i pripremite za kuvanje. U posudu stavite mešavinu  vode, ostike, soli, belog luka, lovorovog lista i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne provri. Tada ubacite listove motara i kuvajte dok ne omekšaju. Obično je dovoljno 5 minuta. Izvadite sadržaj iz vode u kojoj se kuvao, složite u  sterilisane  tegle,  na vrh stavite krišku limuna, prelijte vrućom ostikom, ostavljajući oko centimetar do vrha. Kada se ohladi, odložite na suvo i hladno mesto i koristite kao začin ili prilog, dodajte ga  u salate s citrusnim voćem, ili uz ribu i meso.

Količine sastojaka se određuju prema apetitu i ukusu konzumenata. Potrebni su crni luk, pirinač, malo belog vina, temeljac od svežeg povrća ili kocke za supu, listići motara i naravno maslinovo ulje.  Narežite luk na kockice i popržite ga na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte pirinač i pržitega minut-dva uz stalno mešanje. Podlijte čašom vina i nastavite mešati. Zagrejte temeljac i blanširajte cele listove motara.

Pirinač češće podlivajte temeljcem i mešajte dodajući listiće motara. Gotovi rižoto pustite da odstoji 5-6 minuta pre posluživanja. Po želji ga možete posuti i parmezanom.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime