Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Дан и ноћ: Цвет који пркоси времену

Дан и ноћ: Цвет који пркоси времену

226

Дан и ноћ (Viola tricolor) припада фамилији љубичица, али има крупније цветове, без мириса. Прошло је много времена док се мала Viola tricolor, из времена краљице Елизабете I, развила у данашњу хибридну, култивисану врсту. Први примерак добијен је пре 150 година у једној башти, у близини Лондона. Дан и ноћ Шекспир је звао „купидонов цвет“. Краљица Титанија, према веровању у Енглеској, лудо се заљубила захваљујући моћном љубавном напитку справљеном од „купидоновог цвета“.

У „Речнику српских народних веровања о биљкама“, према распореду латица, љубичицу дан и ноћ називају „маћухица“: „Маћеха седи на две столице, свака од њених кћерки има своју столицу, док обе пасторке морају да деле једну столицу“. Други је називају „дикино око“, због особине овог цвета да се стално окреће према сунцу. Биљка је омиљена у целом свету због разних боја и необичних шара на латицама.

У неким нашим крајевима сачувало се веровање да би љубавници требало да саде и негују дан и ноћ, јер је симболика овог цвета „мислим на тебе дању и ноћу“. У књизи „Тајни говор цвећа и дрвећа“ Богомира Михајловића наводи се да је жена, која у мноштву цвећа изабере дан и ноћ, романтична и сетна.

Ко је и како цвета?

Гаји се као једногодишња или вишегодишња биљка. Зељаста је са танким разгранатим стаблом. Листови су срцолики и меснати, а цветови обично појединачни са дугачким дршчицама. Вршни цветови су тамнији, бочни, светлијих нијанси, а доњи делови обично светложути. Отуд и име – тробојна љубичица. Расте у висину од 20 до 30 цм. Период цветања зависи од тога када сте посадили биљку. Ако биљку посадите у јесен, дан и ноћ ће цветати са паузом током зимских дана. Ако дан и ноћ садите у пролеће, цветаће до лета.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us