Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice

Na oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima juče je održan dan Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS seme, pogledaju ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović pozdravio je prisutne u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izrazio čast i zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja, koji predstavlja jedan od najznačajnih dana u kalendaru. To je prilika da Institut široj javnosti predstavi dostignuća i ostvarene rezultate, rekao je sekretar i svečano otvorio Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Prof. dr Jegor Miladinović, v.d. direktora Instituta istakao je da ovogodišnji Dan polja ima poseban značaj jer smo ove godine u mogućnosti da ga održimo na tradicionalan način i okupimo se kako bismo razmenili znanje i iskustvo s poljoprivrednim proizvođačima i upoznali ih sa sortimentom Instituta.

Površine na kojima se gaji krmno bilje u Republici Srbiji poslednjih pet godina varirale od 240.000 do 250.000 hektara: najveće površine zauzimaju lucerka, detelina, kao i ozime i jare forme proteinskog graška i grahorice. Na domaćem tržištu Institut se pozicionirao kao najveći proizvođač semena krmnog bilja, a naše sorte se gaje na preko 70% površine koje su pod oraničnim krmnim biljem.

Nakon oficijalnog dela, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da na našim oglednim poljima vide predstavljeni sortiment, razmene znanja i iskustva sa stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i uživaju u lepom, sunčanom danu. Uprkos lošem startu pšenice jesenas, ona je u dobroj kondiciji i trenutno je u završnoj fazi razvoja. Sada vremenski uslovi diktiraju budući rod ali paori po svemu sudeći mogu da očekuju dobru godinu.

Izvor: Institut za ratarstvo i povrtarstvo

Foto: NS seme

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime