Dan Topličke akademije strukovnih studija

Da li je vredelo uputiti se iz Beograda u Prokuplje, prevaliti preko dvesta kilometara i pojaviti se na događaju koji traje sat vremena? Vredelo je. Bio je dan Topličke akademije strukovnih studija sastavljene iz odseka za poljoprivredno-prehrambene studije, poslovne studije i medicinske studije, naših saradnika, sjajnih stručnjaka, dobrih domaćina, koji su nas na ulazu dočekivali u narodnim nošnjama sa hlebom i solju. Kako je red i kako valja. A njihova kuća – Akademija je domaćinska. Videlo se to po broju i odzivu zvanica i po broju onih sa kojima uspešno sarađuju. U gužvi, koja je nastala kada su se zvanice okupile, uspeli smo da izdvojimo dr Svetlanu Bogdanović, predavača mikrobiologije na odseku za poljoprivredno – prehrambene studije.

– Ovo je jedina visokoškolska ustanova u Topličkom okrugu i od izuzetnog značaja je za ostanak mladih u ovom kraju. S druge strane ovo je jedina Visoka poljoprivredna strukovna škola južnije od Beograda i u tome se ogleda njen značaj – rekla je Svetlana Bogdanović za Dobro jutro, naglasivši da njihovi studenti u okviru odseka za poljoprivredno – prehrambene studije imaju dualno obrazovanje.

– Mi imamo saradnju sa poljoprivrednicima, te naši studenti studiraju uz rad u pekari, mlekari i Topličkim vinogradima. Određeni deo vremena su kod nas u učionicama i uče, a veći deo vremena provode u firmama u kojima sprovode praksu. Kad izađu sa takvih studijskih programa oni su osposobljeni kompletno za praktičan rad – izjavila je dr Bogdanović.

– Naša škola poseduje i ekonomiju gde studenti obavljaju poljoprivrednu stručnu praksu, gde se uče rezidbi voća, kalemljenju, zaštiti bilja – kaže Svetlana Bogdanović, dok je zadovoljstvo studiranjem u ovoj prosvetnoj ustanovi izrazila najbolja studentkinja na poljoprivredno – prehrambenom odseku Aleksandra Petković.

– Predložila bih budućim studentima da upišu našu Akademiju zato što proizvodnja i prerada hrane nikad neće stati i smatram da ljudi uvek imaju potrebu za hranom, a mi kao tehnolozi tome doprinosimo, jer stvaramo hranu za široku ljudsku upotrebu – rekla je Aleksandra čija je želja da kad završi master studije bude profesor.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Studenti Topličke akademije

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a