Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Dan voćara i vinogradara

Dan voćara i vinogradara

267

.Najsvežija izvozna statistika pokazuje da Srbija, pa i Vojvodina u njoj, nije više prevashodno žitnica, nego i veliki proizvođač voća koje je u strukturi izvoza prestiglo žitarice. Ovo je primetio profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović na Danu voćara i vinogradara Srbije koji je obeležio današnji dan na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Izvozna ekspanzija može se održati samo istrajavanjem na uvođenju novih tehnologija proilagođenih klimatskim promenama, koje rađaju kvalitet, kao prvi uslov za opstanak na svetskoj pijaci, dodao je dr Keserović. Drugi uslov je  – udruživanje. 
 
Naše plantaže voća sada izgledaju kao italijanske, ali veoma zaostajemo za njima u udruživanju, istakao je ugledni profesor, nakon dubinske analize aktuelnog stanja u voćnjacima i u voćarstvu Srbije. U stručno – naučnom delu skupa govorili su i profesori istog fakulteta dr Nenad Magazin o berbi i čuvanju kruške i dunje i dr Biserka Milić o primeni biljnih regulatora u praksi kod kajsije, trešnje i borovnice.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je d-766x1024.jpg
Četvrti dan voćara i vinogradara Srbije, u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Novosadskog sajma, Zadružnog saveza Vojvodine, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Garancijskog fonda APV, otvorili su  dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica i predsednik PKV Boško Vučurević.   Ovaj događaj ostaće zapamćen po tome što je pod njegovim okriljem počela promocija Vojvodine kao voćarske regije i najavljeno osnivanje "Panonian fruits". 
Ova asocijacija velikih voćarskih kompanija objediniće njihove izvozne napore i  njihov nastup na svetskom tržištu pod regionalnim brendom, štiteći geografsko poreklo i kvalitet proizvoda. O tome su na konferenciji za štampu govorili mr Mladen Petković iz PKV, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije, Aleksandar Čizmić iz "Agrounije".
    - Bitno je da se ukrupnimo i složimo - istakao je i Stevan Rajta iz Saveza vinogradara i vinara Srbije.  Ova profesionalna organizacija živi pet godina, a već ima strategiju razvoja, priprema zakon o vinu i po drugi put WINE VISION By OPEN BALKAN koji će se održati od 16. do 19. novembra u Beogradu.

Tema posebne konferencije za štampu biće „Pannonian fruits“ – brendiranje Vojvodine kao turističke regije,  a Dan voćara i vinogradara Srbije završava se degustacijom vina – POWERED BY WINE VISION BY OPEN BALKAN.

S.K.