Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Danak kišovitim godinama

Danak kišovitim godinama

496
Foto: AdobeStock

Botrytis cinerea, gljiva koja izaziva bolest grozdova poznatu kao siva trulež, jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze i smatra se bolešću grožđa u intenzivnoj proizvodnji. Kod nas je naročito štetna na vinskim sortama, kod kojih smanjuje prinos, a dešava se da rod u potpunosti izostane.

Štete su veće u godinama s puno padavina, a znaci bolesti postanu uočljivi u vreme sazrevanja grožđa, u vidu trulih bobica ili čitavih grozdova. Na bobicama u zrenju (od šarka do berbe), pojavljuju se najpre mrke pege, jasnije vidljive na grožđu belih sorti, koje se ubrzo šire i zahvataju veći deo, pa i čitave bobice. U vlažnim uslovima, obolele bobice prekriva siva, baršunasta navlaka. Oboleli delovi grozda su slepljeni, a zahvaćene bobice propadaju za dva-tri dana.

Smanjuje i prinos i kvalitet

Bolesni grozdovi ne mogu se iskoristiti ni za jelo, niti za preradu. Znaci zaraze mogu se otkriti i na drugim delovima i organima vinove loze. Kada botritis lozu zarazi ranije u vegetaciji, tada oboleli pupoljci, mladi lastari, kao i odbačene čašice cveta i nezrele bobice potamne i nekrotiraju. Cvasti se suše i opadaju, a na listovima se javljaju krupne, uglaste i crvenkaste pege.

Osim što smanjuje prinos, siva trulež utiče na kvalitet grožđa i vina.

Foto: Tom Maack, wikimedia.org

Iako je parazit opasan i invazivan, protiv obe bolesti ima leka. Prve su agrotehničke mere koje se mogu primeniti još od samog podizanja zasada. Načinom gajenja i agrotehnikom ne treba favorizovati bujne čokote. U kasnijim godinama tokom vegetacije prekobrojne lastare i suvišnu lisnu masu, a posebno listove oko grozdova treba uklanjati da bi vazduh lakše strujao oko grozdova.

Prvi tretmani posle precvetavanja

Sorte s zbijenim grozdovima su osetljivije na sivu trulež od onih s rastresitim. Pred i u vreme šarka, ako je zemljište suvo, ne treba ga obrađivati, jer čestice zemlje, koje polete u vis mogu povrediti bobice i time omogućiti njihovo zaražavanje prouzrokovačima sive truleži.

Savestan vinogradar lozu od ove bolesti štiti preventivno. Kada parazit uđe u vinograd i uoče se simptomi, za zaštitu fungicidima može da bude kasno. Hemijsku zaštitu treba početi rano, odmah po precvetavanju, kada parazit naseljava nezametnute i cvetove zbačene sa cvetne lože. Obično su dovoljna četiri prskanja koja se obavljaju u različitim fazama razvoja grozdova i bobica.

Drugi put loza se od botritisa štiti kada se bobice počnu dodirivati, a treći put na početku šarka. Nekioh godina neophodno je i četvrto prskanje koje se obavlja tri-četiri nedelje pred berbu. Za tretiranje mogu se koristiti neki od preparata sa a.m. ciprodinil+fludioksonil, boskalid, fenheksamin,pirimetanil i dr. Broj tretmana zavisi od povoljnih uslova za razvoj bolesti. Pri tretiranju treba voditi računa da cvasti, odnosno grozdovi, budu okupani.

Piše: dipl. inž. Bojana Filidžanović, PSSS Negotin

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.