Dani starih zanata

Dvodnevna Manifestacija „Dani starih zanata“ održana je u novosadskom tržnom centru BIG. Posetiocima su mogli da vide izložbu starih i umetničkih zanata, uz brojne domaće radinosti.

Tkački radovi, grnčarija, narodne nošnje, ručno rađeni odevni predmeti predstavljaju mali deo vojvođanske bogate tradicije koja je predstavljena na manifestaciji „Dani starih zanata“.

Cilj manifestacije je da promoviše i na što zanimljiviji način približi tradicionalne bisere modernom dobu.

„Stari zanati jesu važan deo očuvanja tradicije svih naroda i narodnosti koji žive na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i mi smo nedavno izdvojili pet miliona za podršku starim zanatima i to ćemo naravno nastaviti i sledeće godine. Sledeće godine nećemo čekati mart ili možda kraj godine, nego ćemo sve konkurse raspisivati u januaru upravo sa ciljem da dočekamo još spremniji sledeću turističku sezonu, odnosno da svi oni koji nešto proizvode mogu da dočekaju turiste i sledeće sezone apsolutne spremni“, kaže Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18