Dani vrganja i uživanje na Kopaoniku

U čast jedne od najkvalitetnijih gljiva, na Kopaoniku se ovog vikenda već jedanaestu godinu održavaju „Dani vrganja“. U manifestaciji uživaju i meštani i gosti, a učestvuju čak 24 gljivarska udruženja Srbije.

Doći do Kopaonika ovih dana nije tako jednostavno. Saobraćaj je zbog popravke kolovoza, obustavljen na obe glavne saobraćajnice. Ostali su alternativni putevi preko Krive Reke i Rudnice.

Ako se uz to zna da je ova godina najlošija za pečurke u poslednje četiri decenije, rešenost preko stotinak ljubitelja gljiva da pročešlja kopaoničke padine je za poštovanje.

„Posle snega došla je jednostavno suša i zadnjih dana je bilo kiše. Očekujemo da će biti preko 100 vrsta gljiva“, kaže Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

Najmlađi član ekspedicije ima tri godine, najstarija dama 85.

„Obilazimo sve gljivarske terene Rudnik, Kopaonik, Goliju“, dodala je Leposava Radenović iz Gljivarskog društva Kragujevac.

„To je tako isprepletano i mi još ne znamo sve tajne koje nudi priroda“, iskren je Miroslav Pavlović iz Mikološkog društva Eko Ibar iz Kraljeva.

Svaka grupa ima vođu, rendžera Nacionalnog parka koji poznaje mesta sa skrivenim blagom, fotografa i determinatora – znalca koji je tu da prepozna gljivu, ali da ih i popiše, posebno one pod zaštitom.

„Gljive su sposobne da obnove, da recikliraju od ugljenika, od pretvaranja naftnih mrlja u pijaću vodu…“, objašnjava čuvar u NP Kopaonik, Rajko Nikolić.

Manifestacija „Dani vrganja“ uticala je i na jelovnik u hotelima.

Pre 10 godina na Kopaoniku se u sezoni konzumiralo 80 kilograma gljiva, danas više od dve tone.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno