Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ДАНИЈЕЛA ПАВЛОВИЋ ИЗ БЛАЗНАВЕ: И рибаће четке претвара у уметничка дела

ДАНИЈЕЛA ПАВЛОВИЋ ИЗ БЛАЗНАВЕ: И рибаће четке претвара у уметничка дела

37

Осликани предмети из кухиња наших бака који прођу испод Данијелиних четкица и боја, стижу до странаца и представљају Србију широм света.

Сваки предмет који нађе, Данијела може да претвори у сувенир. Поред тога, и наменски их прави. Тако се у њеној колекцији налазе опанци, лицидерска срца, столице, бокали, дрвена јаја, магнети за фрижидере…

Данијела Павловић из Блазнаве, села на пола пута између Тополе и Крагујевца, осликава сувенире у етно стилу. Од хобија ова Шумадинка прави не много велику, али пристојну зараду, али јој је важније да покаже и докаже да жене на селу могу да приуште себи да раде оно што воле и да успут и зараде. Осликани предмети из кухиња наших бака који прођу испод Данијелиних четкица и боја, стижу до странаца и представљају Србију широм света.

Данијела сувенире осликава такозваним „бауер“ мотивима који су некада доминирали на народним ношњама. Прављењем и осликавањем сувенира почела је да се бави пре петнаестак година, када је рађала и гајила децу. Осликавањем их је на занимљив начин учила народним обичајима и традицији и истовремено покушавала да испуни слободно време на селу.

Женама потребна само подршка

-После деценије и по осликавања предмета који су препознатљиви у нашој традицији мој најјачи утисак је ипак да жене на селу могу да открију и развијају све своје скривене таленте и да их покажу околини. Дакле, рибаћа четка може да буде уметничко дело. Нека од њих коју сам осликала сада краси нечији дом и стоји на некој комоди као украс. У том процесу немерљиво је важна подршка породице. Зато апелујем на укућане жена на селу да их храбре својом подршком и стрпљивошћу. Кућа и живот ће им бити много лепши – каже Данијела.

Нови живот старих ствари

Каже да није склона да се одмара тако што седи скрштених руку, те је узела четкицу и боје, и почела да ствара. У међувремену, њени сувенири изазивали су доста пажње, појавиле су се прве муштерије. Касније је добила и мајсторско писмо, сувенире је сертификовала и у свом атељеу у породичној кући сада их има на стотине. Много више их је већ код нових власника, од Америке до Аустралије.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us