Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Danijelina zimnica iz šume

Danijelina zimnica iz šume

1052

Ekonomski tehničar iz Vrnjačke Banje Danijela Prodanović već 30 godina pravi zimnicu, a specijalnost joj je prerada šumskih plodova. U kuhinji najradije „krčka“ bobice crne zove, drenjina, trnjina ili listove sremuša i koprive, a potom ih pretače u tegle i flaše i prodaje. Njen hobi ponekad joj donese zaradu veću i od plate.

Sve što može da nađe u prirodi, a jestivo je, Danijela ume da pretvori u zimnicu. Plodovi koje sakuplja u šumi, na proplancima i planinama u okolini Vrnjačke Banje, u njenoj kuhinji postaju pikantni delikatesi, koje izlaže i prodaje uz standardnu zimnicu od namirnica sa svog imanja.

Rad u prirodi – odmara

-Skupljanje plodova počinje u proleće i traje do kasne jeseni. Prvi na redu su sremuš i kopriva, od kojih pravim kapi. Svaki slobodan trenutak koristim da u prirodi skupljam plodove, kojih ima u izobilju, ali na žalost često ostaju neiskorišćeni. Crna zova je, recimo, odlična za imunitet i od nje pravim matički sok. O drenjinama ili trnjinama ne treba mnogo ni govoriti – kaže Danijela.

Priznaje da joj je, osim kuvanja, najomiljeniji posao da skuplja šumske plodove. To za nju nije rad, već odmor.

-U prirodi vlada savršena ravnoteža i mir. Tad se zaista odmaram i skupljam ono što nam priroda tako obilato daje. Suvišno je reći da su svi plodovi zdravi i neprskani. Puna je zeleniša, zove, šipurka, ponekad naletim i na divlju jabuku. Kad je povoljna godina, pečurke su svuda oko vas. Od skoro pravim, recimo, slatko od lisičarke. To je moj novitet ove godine – ispričala nam je Danijela.

Prihod od hobija zimi veći od plate

Pravljenje zimnice od šumskih plodova i klasične, od namirnica sa sopstvenog imanja, je njen hobi, pored redovnog posla u firmi. Međutim, taj hobi joj često donese pristojan prihod.

-U zimskim mesecima, kada je prodaja življa, prihod od mog hobija bude u visini plate, ponekad i veći. Pre tri godine počela sam da posećujem sajmove i gastronomske manifestacije da bih potencijalne mušterije upoznala sa svojim proizvodima. I leti ima prodaje, jer je Vrnjačka Banja puna turista, pa mnogo njih hoće da ponese teglu slatka ili bocu likera – dodaje Danijela.

Osim zimnice od šumskih plodova Danijela pravi i slatka od jorgovana i majskih ruža sa orasima. Drži se tradicionalnih receptura, ali pokušava da ih pravi na moderniji način. Na svom imanju gaji i ljute papričice i to od semena do tegle. Priključila se i Udruženju seoskih žena Vrnjačke Banje, a odnedavno su njeni proizvodi i deo ponude jedne od najmlađih gastronomskih manifestacija „Čarolija ukusa“.

Tekst i foto: Biljana Nenković