Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Danijelini recepti za slatko

Danijelini recepti za slatko

286

U novije vreme često se susrećemo kako u receptima i restoranima, tako i u raznim časopisima da je cvet deo hrane, dekoracije. Često su to ušećereni cvetovi ljubičica, jorgovana i slično. Sve više nas privlači da isprobamo nove ukuse sokova, slatkih po tradicionalnim receptima ali sa novim i neobičnim ukusima. Sve češće u salatama izviri cvetić koji svojim ukusom oplemeni ovaj obrok.

U svemu tome i još mnogo drugom svoje mesto je našla i ljubičica koja je svrstana u jelovnike širom sveta, a kako je Srbija u rano proleće puna ovog cveća, nema razloga da se ne koristi.

Kod malih proizvođača hrane često završava u teglicama kao slatko. Danijela Prodanović iz Vrnjačke Banje oprobala se u pravljenju slatkog od ovog poljskog cveća i evo njenog recepta.

Za slatko od ljubičica, prema prvom receptu, potrebno je 100 grama cveta ljubičice, odvojenih od zelenih delova, odnosno oko 2.500 ubranih cvetova. Kilogram šećera sa čašom vode ušpinovati i dodati cvetove ljubičice. Kuvati desetak minuta. Pred sam kraj kuvanja staviti limuntus ili limun.

Oprati cvetove ljubičice pod slabim mlazom vode i ocediti ih. Špinovati šećer i kad počne da izbacuje mehuriće dodati cvetove i limun, koji pomaže da ljubičica sačuva boju. Kuvati 10 do 15 minuta na tihoj vatri da slatko dobije gustinu. Aromu vanile ili bergamota dodati po želji. Skinuti šerpu sa vatre, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi.