DASKE KOJE KUHINJI ZNAČE – „Woodisha“ spaja staro zanatstvo sa modernim dizajnom

U svetu gde je digitalizacija sve više prisutna u svim aspektima života, čini se da jedan kuhinjski predmet nikada neće izgubiti svoju važnost – daska za sečenje. Sa svojom funkcionalnošću, ali i estetikom, svaka daska produžava život drvetu od kojeg je nastala, pružajući mu novu svrhu. Ovako razmišljaju i u firmi „Woodisha“ iz Zrenjanina, čiji osnivač Vladimir Kostić sa suprugom proizvodi daske koje su jedinstveni spoj prirodnog materijala i rukotvorina. Kako je sve počelo pre nekoliko godina, kao potpuno neočekivan poduhvat, Kostić priča za naš portal.

– Imao sam šumu kod Perleza, u kojoj je bilo dosta ukrasnog drveća. Pošto je to drveće bilo u lošem stanju, počeo sam da krčim šumu, ali mi je bilo žao da to drvo samo završi na vatri. Tako sam odlučio da ga pretvorim u daske i ubrzo sam shvatio da te daske imaju ogroman potencijal. Drvo je lepo, rustično i samo sebe prodaje. Sve što pravimo je iz jednog komada drveta, bez lepkova i veštačkih materijala – kaže Kostić za „Dobro jutro“.

Firma „Woodisha“ danas proizvodi ne samo daske za sečenje, već i ukrasne daske za kuhinju, sve sa posebnim akcentom na prirodne materijale.

– Naši proizvodi imaju prirodne premaze – koristimo samo vosak i maslinovo ulje. Isto tako pravimo i namaz za održavanje dasaka, koji je takođe na bazi ovih sastojaka – objašnjava on.

Dok Vladimir vodi računa o materijalu i proizvodnji, njegova supruga Irina unosi umetničku notu u proces.

– Moja supruga je počela da radi pirografiju – crtanje na drvetu. Kupili smo profesionalni aparat i ona je počela da stvara umetnička dela na našim daskama. Ovo je jedan od načina da izbegnemo industrijsku i serijsku proizvodnju, želimo da svaki naš proizvod bude unikatan.

Pošto žive u Zrenjaninu i drvo koje koriste za proizvodnju dolazi uglavnom iz okoline grada na Begeju, sa posebnim akcentom na tvrdo drvo kao što su hrast, orah, bagrem i jasen.

– Za kuhinjsku upotrebu za sečenje najbolje drvo je hrast, jer najbolje podnosi vlagu i dugotrajno je. Orah je više dekorativan i odličan je za serviranje – dodaje Vladimir.

Firma „Woodisha“ teži da dobije sertifikat starog zanata, kako bi svojim proizvodima obezbedila mesto u suvenirnicama širom Vojvodine.

– Naš cilj je da se prilagodimo tržištu i da nastavimo da razvijamo zanatski pristup u proizvodnji. Već izlažemo na mnogim manifestacijama, ali sledeći korak nam je da uđemo u suvenirnice i da naš proizvod stigne do šire publike – ističe on.

Kostići se nadaju da će njihove daske nastaviti da neguju staru zanatsku tradiciju, ali i da će svaki novi komad dati novu svrhu drvetu od kojeg je napravljen, kao i da će uneti malo prirode u svaku kuhinju.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18