Dejan je povezao lastare kupine da spreči njihovo izmrzavanje

Iako još nema posla u svom voćnjaku Dejan Milenković iz sela Polom, kod Vladičinog Hana, često svrati do njega da pogleda u kavom su stanju zasadi kupina, šljiva i krušaka. Prvo pođe od kupinjaka, starog osam godina, u kome je vezivanje mladih lastara za žicu i uklanjanje starih obavio odmah posle berbe.

– Ranije smo imali zime sa velikim snegovima koji su mlade lastare čuvali od izmrzavanja. Sada su one retke pa se desi da lastari stradaju od mrazeva – pojašnjava Dejan.

Uveliko se priprema da krene i sa rezidbom voćaka čim vreme otopli, kako bi mogao ovaj posao da odradi kako treba. Zato prilikom obilaska pažljivo zagleda krošnje zasađene šljive čačanke rodne, čačanke lepotice, kao i kruške viljamovke, santa marije i abate fetel, unapred planirajući šta na njima može rezidbom da dotera kako bi poboljšao rodnost.

Voćke otako orezuje da može da ih bere sa zemlje. Srednji deo na kome se formiraju grančice u njegovom kraju poznatije kao “vodopije” skida i tokom leta, a one koje su pretekle orezaće u predstojećem periodu.

– U rezidbi redovno skidam sve grane koje se međusobno poklapaju i koje mogu da zasmetaju jedna drugoj. Sredina uvek mora da bude očišćena od suvišnih grančica, kako bi drvo kada olista imalo dobro provetravanje – ističe  Dejan, koji voće proizvodi na organski način, iako nema zvanični sertifikat za to. Uz voće Dejan proizvodi i vino od kupina, koje pravi bez kapi “hemije”, samo od ploda pomešanog sa šećerom. Ovo vino naš domaćin flašira posle primene pet do šest pretakanja.

– Plodove kupine, koja je protekle sezone dobro rodila, moje mušterije koriste za spremanje soka, slatka i džema. To su izvanredni proizvodi koje tokom zime koriste svi članovi porodice – priča Dejan, ističući da je deo ubrane kupine prodao na otkup po ceni od 110 do 120 dinara za kilogram, dok je od kruške viljamovke napravio odličnu rakiju.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Dejan Milenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18