Delicije iz Šumadije

Dušanka Milivojević, penzionerka je, ali voli da pravi zimnicu. Dok čeka jabuke kožare, od kojih joj je slatko omiljena poslastica, pravi liker i slatko od bagrema.

-Ništa lepše nema nego kad u proleće procveta bagrem po Šumadiji, pa je prava šteta ne ubrati malo i u telgi sačuvati taj lekoviti nektar za zimu. Slatko od cveta bagrema je prava delicija – kaže Dušanka.

Osim bagrema, tu je i  mirišljavi jorgovan koji se ostavi u poneku teglu i flašu. 

Sastojci:

  • 1 litar vode,
  • 150 g bagremovog cveta ( samo latice bez zelenih delova),
  • 800 g šećera,
  • kesica limuntusa ili kolutovi limuna.

Priprema:

Latice bagrema dobro se operu i stave u ključalu vodu. Kuvati ih deset do petnaest minuta. Dodati šećer i kuvati dok ne postane gusto, kao i svako drugo slatko. Dodati limunutus, ili na početku kuvanja kolutove limuna. Gotovo slatko skinuti sa šporeta, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoći. Sipati u sterilisane tegle.

Sastojci:

  • 1kg šećera,
  • čaša vode,
  • 100g očišćenih cvetova jorgovana.

Priprema:

Ušpinovati šećer sa čašom vode. Potom staviti cvetove jorgovana. Kratko kuvati i skinuti sa šporeta. Slatko ostaviti preko noći da se ohladi. U ovo slatko se ne stavlja ni limun, ni limuntus

Sastojci:

  • 2 šoljice očišćenih cvetova jorgovana,
  • 225 g šećera,
  • 160 ml vode,
  • sok od 1 do 2 limuna.

Priprema:

Zagrejati vodu i šećer. Ne mora da prokuva, dovoljno je da se šećer istopi. Dodati sok od limuna i ostaviti da se ohladi. Očišćene cvetove jorgovana staviti u flašu i preliti ohlađenim sirupom. Kašikom potopiti cvetove na dnu flaše da ne bi plivali. Ostaviti flaše u frižideru dva dana i noći uz povremeno mešanje, a potom procediti sirup i uliti u staklene flaše, zatvoriti i pasterizovati.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18