Насловна ВЕСТИ2 Delovanje vetra na voćarske kulture

Delovanje vetra na voćarske kulture

309

Vetar prestavlja horizontalno kretanje vazdušne mase .Delovanje vetra može biti korisno ili štetno, odnosno pozitivno ili negativno što zavisi od njegove snage, vremena pojavljivanja i od učestalosti.

Pozitivno delovanje vetra se ogleda u laganoj cirkulaciji vazduha kroz voćnjak odnosno vazdušnoj drenaži. Ovo omogućava vetar brzine od 0,5 m/sec. Slabiji vetrovi pospešuju oprašivanje anemofilnih voćaka orah leska. Pored ovog vetar smanjuje opasnost od radijacionih mrazeva i utiče na smanjenje relativne vlažnosti vazduha u kruni voćnog stabla i time smanjuje opasnost od širenja bolesti i štetočina.

Nasupot pozitivnog, negativno dejstvo vetra u uslovima povećanih temperatura dovodi do povećane evapotranspiracije. Od jakih vetrova nastaju mehanička oštećenja (lomljenje grana, čupanje stabala). U vegetaciji otpada nezreo plod, otežano je oprašivanje i anemofilnih i entomofilnih voćaka kao i oplodnja (isušivanje žiga). Posebno velike šteta od vetra nastaju pri visokim temperaturama, niskoj relativnoj vlažnosti vazduha usled čega nastaju ožegotine na listovima ( povrede ), a dobrim delom list može biti uništen u potpunosti.

U cilju zaštite od vetra, naročito u kritičnim rejonima, trebamo podići vetrozaštitne pojaseve. Pri podizanju voćnjaka potrebno je voditi računa o izboru vrste voćnih kultura i položaje u određenom potezu. Treba izbegavati područja izložena jačim vetrovima u Kojima su naročito ugrožene jabučaste voćne vrste. Štetno delovanje vetra se može umanjiti i pravilnim postavljanjem redova voćnjaka ( u pravcu redova). Prilikom projektovanja podizanja zasada mora se krajnje obazrivo uzeti ovaj podatak o dejstvu vetra u određenom lokalitetu, području i preduzeti neophodne mere u cilju zaštite budućeg zasada voća.

Piše: dipl. inž. Polj Dalibor Cvetanović, PSSS Srbije