Насловна АРХИВА ДЕЗЕРТ ЗА СЛАДОКУСЦЕ – Берба смокве у нашим условима

ДЕЗЕРТ ЗА СЛАДОКУСЦЕ – Берба смокве у нашим условима

Зрелост плодова се препознаје по њиховој крупноћи, боји, чврстоћи и укусу меса

467

Почетак и сам ток сазревања смокве зависи од особина сорте, климатских и земљишних услова, али и примењене агротехнике. Сви ови чиниоци, појединачно и заједно, могу утицати на фазе развоја плодова, односно убрзати или успорити њихово сазревање. За сазревање и квалитет плодова нарочито су неповољна сушна лета. У условима када владају високе температуре, праћене недостатком падавина често долази до опадања плодова.  

Зрелост плодова се препознаје по њиховој крупноћи, боји, чврстоћи и укусу меса. Најпоузданији показатељ је покожица која сазревањем постаје светла, прозрачна, еластична и, што је најважније, лако се одваја од меса.  На њеној површини се често појављују плиће или дубље уздужне пукотине. Млечни сок из плода потпуно нестаје. У исто време месо постаје сочно, прозрачно, укусно и слатко. Код неких сорти на плоду у пуној зрелости појављује се златножута, слатка, прозрачна капљица, слична меду.  

Берба смокве траје до октобра. Плодови исте сорте не сазревају истовремено, па се берба обавља у више наврата. Без обзира на намену плодова, мора се радити пажљиво, најбоље ручно, водећи рачуна да се не оштете и сачува петељка. Најбоље је да се убране смокве одмах стављају у плитке гајбице. Трешење се не препоручује, јер на стаблима увек има зелених, делимично зрелих и зрелих плодова.  

С. Малиновић

Добро јутро број 556 – Август 2018.