Dezinfekcija plastenika na 12 stepeni

Posle svakog vegetacionog ciklusa potrebno je očistiti i dezinfikovati plastenike. Ovaj posao treba obaviti u kasnu jesen ili rano proleće. Prvo treba ukloniti biljne ostatke, kanape, konopce i creva za zalivanje, a potom dezinfikovati unutrašnjost. Iako je skoro polovina novembra, dnevne temperature i dalje idu na ruku poljoprivrednicima, koji su završili sa proizvodnjom u plastenicima.

Lidija Vulović, inženjer zaštite bilja iz Kragujevca, kaže da se dezinfekcija obavlja isključivo posle čišćenja plastenika, te da je potrebno voditi računa o ličnoj bezbednosti.

– Kod dezinfekcije sumporom potrebno je po metru kubnom od 10 do 20 grama  sumpora, a maksimalno 30 grama. Sagorevanjem nastaje sumpordioksid. Plastenik ostaviti zatvoren dva do tri dana, pa tek ga onda provetriti. Ako se obavlja u jesen ili u toplim zimama, najbolje je da temperatura vazduha bude iznad 12 stepeni. Kada se zapale sumporne trake treba brzo napustiti plastenik i dobro ga zatvoriti. Aktivna dezinfekcija sumporom traje 24 sata i u tom periodu ne treba ulaziti u plastenik – kaže Lidija Vulović.

Za dezinfekciju formalinom potrebno je 10 miligrama ove supstance po kubnom metru, a brže isparavanje se postiže dodavanjem 250 grama kalijum permanganata na jedan litar formalina. Tokom dezinfekcije formalinom potrebna je lična zaštita i poštovanje istih mera opreza, kao kod korišćenja sumpornih traka.

Plavi kamen se koristi za dezinfekciju drvenih konstrukcija, ali ne i armatura od metala, da ne bi došlo do oštećenja. 

– U 100 litara vode rastvara se 5 kilograma plavog kamena. Plastenik se zatvara na 24 sata., Temperatura  vazduha treba da je viša od 12 stepeni. U plastenik mogu da se unesu i alat i ambalaža. Pribor se može dezinfikovati i posebno u petoprocentnom rastvoru plavog kamena – kaže Vulović.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18