Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ДИЊА НЕОДОЉИВА КРАЉИЦА ЛЕТА: Мирисна, слатка и посебно лековита

ДИЊА НЕОДОЉИВА КРАЉИЦА ЛЕТА: Мирисна, слатка и посебно лековита

202

Мишљења су подељена око тога да ли је диња воће или поврће и да ли припада истој фамилији као бундеве и тиквице, или пак породици краставаца. Али, када расхлађена и сочна замирише у врелим данима на трпези, те дилеме више нису важне. Јели су је стари Египћани, Грци и Римљани, а данас је неизоставна намирница широм планете, свима доступна и нутритивно веома цењена и препоручљива у исхрани.

Пише: Биљана Ненковић

На летњем менију диња заузима важно место, јер хидрира и препуна је витамина и минерала. Ако није довољно слатка, може се посути шећером, медом или циметом па нема изговора да се у сезони не једе свакодневно, а сок од лимуна појачава њену арому.

Мало калорија, пуно витамина и минерала

Диња садржи изузетно мало калорија и масти. Плод садржи чак 95 одсто воде, један проценат беланчевина, 5,5 одсто шећера и грам биљних влакана. Богата је витаминима као што је каротен, витамин Б и Ц, а од минерала садржи фосфор, калцијум, магнезијум, калијум, гвожђе, цинк. Постоји више врста диње, а код нас су најзаступљеније оне које имају наранџасту или жуту унутрашњост, као и зелена, која је нешто мања и позната као ананас – диња.

Висок ниво калијума у дињи важан је за правилан рад срца, а она га има чак три пута више од лубенице. Диња може да помогне у правилном управљању дијабетесом, јер има низак гликемијски индекс, а то спречава скок шећера у крви, те се препоручује као редован део исхране особа са дијабетесом.

Здрав залогај за мајке и бебе

Диње имају и противупална својства, а витамин А из плода јача имунитет и подстиче производњу белих крвних зрнаца. Фолат у дињама један је од најважнијих хранљивих састојака који су током трудноће потребни будућим мамама и бебама. Фолати и фолна киселина учествују и у формирању постељице, која снабдева бебу неопходним нутријентима. Студије су показале да је диња корисна у превенцији рака, а има назнака да успорава напредовање артритиса и смањује ризик од појаве астме.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us