Divlja priroda u maloj tegli

Šipurak je jedinstven samonikli divlji plod, trnovita ružica koja prkosi poznim jesenjim danima i čeka da bude ubrana. Postoji nekoliko načina da se sačuva da bi nas zimi grejao, lečio, a uz malo više truda i da bi zasladio naše palačinke ili vanilice.

U prirodi šipurak se bere od polovine oktobra po suvom i sunčanom vremenu, pa sve do prvih mrazeva, u zavisnosti od podneblja i nadmorske visine. Obrani plodovi koji su namenjeni za sušenje i kuvanje treba da budu svetlocrvene boje. Savet je, ukoliko postoji mogućnost, da se bere sukcesivno, u nekoliko navrata, jer ne dozrevaju svi plodovi u isto vreme ni na jednom grmu – kaže Snežana Elijas, Novosađanka iz Austrije, koja na svom blogu promoviše samoniklo bilje.

Ovi lekoviti plodovi koriste se sveži, osušeni ili prerađeni i skoro su obavezni u kućnoj zimnici i apoteci. Prava su riznica vitamina C, zatim minerala, tanina i provitamina A, odličan je za očuvanje i podizanje imuniteta. Najčešće se koristi osušen za čaj i za marmelade, kao i za pravljenje likera, kompota, pa čak i vina.

Marmelada od šipurka, recimo, priprema se jednostavno, ali je potrebno mnogo vremena da se napune teglice ovim najkremastijim namazom za palačinke, koji se nekada služio samo kad dođu gosti. Na taj način se iskazivalo poštovanje gostu, da se iznese posluženje u koje je uloženo mnogo truda i vremena. I dok je pekmeza od šljiva i džemova od ostalog voća bilo u izobilju, marmelade od šipurka se pripremala tek po koja teglica.

Pola kilograma svežeg šipurka izgnječiti, dodati pola kilograma šećera i 3 litra vode. Mešati dok se šećer ne rastopi, a potom sve presuti u veliku teglu. Dobro zatvorenu teglu ostaviti na toplom mestu oko 6 dana. Svakodnevno sadržaj treba promućkati. Vino se potom procedi i čuva u frižideru. Rok upotrebe je mesec dana, a preporuka je da se svakog dana popije jedna čaša vina.

Za sušenje se beru samo narandžasto-crveni plodovi, koji su čvrsti i neoštećeni. Prvo se prosuše 24 sata napolju, ali zaštićeni od kiše. Potom se odstrane sve nečistoće, plodovi se preseku na pola, očište od semenki i rasporede u jednom sloju na poslužavniku ili plehu. Čišćenje semenki nije obavezno, već mogu da se suše celi plodovi.

Ostaviti ih na suvom i promajnom mestu. S vremena na vreme promešati ih. Kada su suvi, a to je za najviše nedelju dana, šipurke treba čuvati u papirnim kesama ili kutijama u prostoriji sa umerenom temperaturom. Šipurak može da se suši i u rerni na 50 stepeni. Vrata rerne treba često otvarati i prevrtati plodove. Suvi su kada pod prstima ostetite da se lagano lome.

Foto: shutterstock

Za džem od šipurka valja koristiti malo zrelije plodove, a sastojci su:

  • 4kg očišćenog šipurka.
  • 2,5 kg šećera, voda.

Postoji i recept u kome je količina šećera jednaka količini šipuraka, a priprema je ista:

Ubrani šipurak očistiti od nečistoća. Odstraniti crne kapice i drške, jer ako ostanu, marmelada će biti gorka. Ova faza pripreme oduzima poprilično vremena. Nakon toga ih oprati, ostaviti da se prosuše i omekšaju. U šerpu staviti šipurak i preliti vodom, a potom kuvati oko jedan sat. Oceđen šipurak potom propasirati ili samleti na mašinici za meso. Dobijenu smesu razblažiti sa malo vode, kako bi se lakše procedila. Ceđenjem se odvaja pulpa od koštica i sitnih dlačica, kojih u šipurku ima u izobilju. Postupak ponoviti više puta, a svaki naredni sa gušćim sitom. Na kraju se cedi preko gaze, ako je potrebno i dva puta. Pulpa se potom kuva i kada ostane trećina od početne količine dodaje se šećer. Nastaviti kuvanje sa stalnim mešanjem, dok marmelada ne bude dovoljno gusta. Sipati marmeladu u sterilisane teglice, zatvoriti i okrenuti ih naopako da se potpuno ohlade.

Sastojci:

  • 700 g osušenog šipurka,
  • 5 litara vode,
  • 1 kg šećera

Priprema:

Prokuvati vodu, dodati polovinu sušenih šipuraka, šerpu poklopiti, skinuti sa vatre i ostaviti da ostoji pola sata. Potom procediti. U dobijeni odvarak dodati šećer i mešati da se istopi. U pripremljeni balon staviti drugu polovinu šipuraka i preliti odvarkom. Tečnost treba da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi, pokrivena gazom. Potom se procedi i sipa u flaše. Ovo vino nije dugotrajno i kada je gotovo mora da se čuva u frižideru. Preporuka je da se popije u što kraćem roku. Ovako pripremljeno domaće vino je bogato vitaminom C.

Stakleni balon za rakiju napuniti do vrha svežim šipurkom, očišćenim od drškica i crnih kapica. Preko šipurka sipati lozovu rakiju do grla i dobro zatvoriti balon. Priprema likera traje godinu dana, koliko je potrebno da šipurak i rakija odrade svoj proces. U ovaj liker se ne dodaje šećer, ali može med, po želji i ukusu.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18