Насловна ВЕСТИ Дивљи кестен лек против проширених вена и хемороида

Дивљи кестен лек против проширених вена и хемороида

13

Дивљи кестен је импозантно дрво које је из Ирана донето у Европу. Његови плодови, весници јесени веома су лековити. Они садрже танине и флавоноиде који повећавају отпорност капилара и смањују њихову пропустљивост. Активне супстанце дивљег кестена смањују филтрирање беланчевина, електролита и воде у простор ван крвних судова. Препарати од дивљег кестена од велике су помоћи онима који пате од проширених вена на ногама, јер есцин који ова биљка садржи, сужава крвне судове.

Препарати од дивљег кестена од велике су помоћи онима који пате од проширених вена на ногама, јер есцин који ова биљка садржи, сужава крвне судове. О дивљем кестену је гостујући на Радиотелевизији Србије у рубрици „Тајна биља“ новинар и травар Момчило Антонијевић открио како да код куће направимо природни еликсир од дивљег кестена.

„Стигла је јесен и почела је сезона дивљег кестена. Прелепо дрво које краси многе паркове је изузетно лековита биљка која садржи велике количине танина и полифенола, садржи и једну супстанцу која се зове есцин, која служи за сужавање крвних судова. Полоифеноли утичу на јачање отпорности крвних судова, па се дивљи кестен сматра једним од најбољих дивљих лекова против проширених вена и хемороида“, истакао је Момчило Антонијевић.

„Потребно је да ове дане када дивљи кестен пада на земљу искористите, да их одвојите од бодљикаве љуске која се не употребљава. Искористити само млад кестен који је пао са дрвета, који није оштећен и који није стар. Потребно је 20 комада дивљег кестена које треба пресећи ножем, ставити у једну потпуно чисту теглу и прелити литром 70 постотног алкохола, који сте пре тога пустили да проври. Важно је да алкохол буде врео јер се на тај начин моментално стопира део ензима који убрзавају распад лековитих састојака које дивљи кестен треба да задржи“, саветује травар.

Додаје да теглу треба затворити, сачекати да се она мало охлади, добро промућкати и оставити да стоји на неком тамном или хладном месту две недеље. Повремено промућкати теглу, а после две недеље процедити тинктуру. Садржај поделити на два дела. Један део користити за спољашњу употребу, три супене кашике ове тинктуре разблажити са количином воде која је три или четири пута већа од тинктуре и користити за облоге.

Други део тинктуре може да се пије у односу 20 капи са мало воде, а пије се два пута на дан.

Извор: РТС

Фото: Pixabay