Đaci spremali posne đakonije

Kakao od sojinog mleka, kanapei od kikiriki putera i suvog voća, kanapei od ajvara, sira i crnog luka, koljivo od ovsenih pahuljica sa suvim voćem i žele bombonama, burek od pečuraka, pica sa gljivama i posnim sirom, bunderava, pita sa jabukama, posni rafaelo, keks sa kokosom, kolač sa jabukama, španska pita, špagete sa tunjevinom, pita sa pečurkama, sve to su spremili učenici Srednje stručne škole „Branko Radičević“ iz Rume.

Učenici su radili sa mentorom -profesorom praktične nastave kuvarstva Borislavom Dimkovićem, a u pitanju je tradicionalna manifestacija „Dan posne hrane“, koju organizuje škola.

Reč je o dugodišnjoj manifestaciji koju organizuju zajedno učenici i njihovi nastavnici praktične nastave kuvarstva, sa namerom da predstave nova zanimljiva jela bogatog ukusa, a posni jelovnik ovog puta ponudio je kombinaciju jela domaće srpske i kuhinja stranih zemalja.

Ove godine je fokus dat na neke nove stvari kako bi se posna kuhinja obogatila kako dobrim ukusom, tako i zdravim elementima redukujući neke namirnice koje štetno utiču na zdravlje. Svake godine učenici se trude da poboljšaju i unaprede posnu kuhinju kako bi je učinili zdravijom i hranljivijom primenjujući kuvarsku tehniku, pravilan način rada i pažljiv odabir i doziranje namirnica prema utvrđenim recepturama. Potrebno je dobro poznavati nutritivna svojstva namirnica da bi ih pravilnim odabirom mogli isprojektovati u obrok koji bi mogao da zadovolji potrebe ljudi koji poste ili praktikuju dijetalnu režimsku ishranu radi lečenja i očuvanja zdravlja. Posna kuhinja, ako se poznaje gastronomija i osnove pravilne ishrane, može da bude veoma interesantna i zdrava, a da u konzumiranju uživaju sva čula. Da bi se hrana dobro asimilovala u organizam, mora da reaguje vid, miris, ukus, dodir čak i sluh.

D. J.

Foto: Opština Ruma

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18