Đedov slavski kolač

Slavski kolač je deo naše tradicije, naših verovanja, bez koga ne može da prođe slava.  Priprema i deljenje ovog specijalnog hleba okuplja porodicu i prijatelje, stvarajući nezaboravne trenutke. Uz miris sveže pečenog kolača često se povezuju i razne priče i uspomene.

Jedna zanimljiva priča vezana za slavski kolač dolazi iz prošlih vremena, iz malog sela, a čula sam je u društvu dragih ljudi, za slavskom trpezom.  

U malom selu, svake godine, jedan od najstarijih članova porodice, đed Jovan, organizovao je slavlje za svoju porodicu. Njegova slava bila je prilika da se okupe svi rođaci, prijatelji i komšije.

Jedne godine, dok su se svi okupljali, đed Jovan je obećao da će napraviti najlepši kolač koji su ikada probali. Uoči slave, kako to već i ide, počeo je da priprema potrebne sastojke, ali je, nažalost, zaboravio da kupi kvasac. Kada je to shvatio, bilo je prekasno da se ide u prodavnicu.

I što bi se očekivalo da se star čovek obeshrabri, digne ruke od posla i prepusti to nekom drugom, đed Jovan nije odusto. Odlučio je da improvizuje i umesto kvasca u malo vode, brašna i soli, dodao je jogurt i sodu bikarbonu. Ako je neko, možda i pomislio, da mu kolač nije uspeo, prevario se. Gosti su na stolu zatekli savršeno ispečen kolač, čiji se neodoljivi miris širio prostorijom.

Svi su bili oduševljeni kada su probali slavski kolač i niko nije mogao da veruje da je đed Jovan uspeo da napravi nešto tako ukusno bez kvasca. Njegova kreativnost i snalažljivost postali su tema razgovora te večeri, a pogača je dobila naziv „đedova pogača“.

I nije šala, niti neistina, ova priča se prenosi kroz generacije, a đedova pogača i dan – danas se pravi na svakoj slavi, kao podsetnik na to kako ingenioznost i ljubav prema porodici mogu doneti radost, čak i u izazovnim trenucima.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18