ĐUBRENJE ZA JARE KULTURE

Žitarice, ozime i jare, vrlo su slične kulture, pa su i uslovi njihovog gajenja takođe slični, a način i vreme obrade, đubrenja i setve podjednaki su za sve jare kulture. Osnovna obrada i đubrenje za jare kulture, isto kao i za ozime trebala se obaviti u jesen, kako bi zemljište preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proleće. Uz jesensko oranje treba obaviti i osnovno đubrenje i to zaoravanjem. U ovom đubrenju je najbolje uneti dve trećine fosfora i kalijuma, malo azota i to kroz 300-400 kg/ha NPK 8-26-26 sa gvožđe,(Fe) i cinkom (Zn) ili NPK 10-30-20 i zaorati.

Kako su u nekim područjima vremenski uslovi još vrlo nepovoljni, treba požuriti s pripremom zemljišta za setvu jare pšenice, jarog ječma ili zobi. Upravo zato su u prednosti oni koji su osnovno đubrenje napravili u jesen. Rokovi setve za jaru pšenicu su od polovine februara do polovine marta, za jari ječam su najraniji i to već od kraja januara, u februaru, najkasnije do polovine marta, a za jaru zob u prvoj polovini marta. Najkasnije se može sejati jara zob. Prema tome jari ječam i jara pšenica se mogu sejati najkasnije do polovine marta, zob malo duže, a sve što se seje kasnije predstavlja rizik, jer još treba obaviti pripremu zemljišta za setvu i predsetveno đubrenje.Jare kulture treba intenzivnije đubriti s obzirom na kraću vegetaciju i povećana ispiranja.

Oni koji osnovno đubrenje nisu obavili u jesen, a vremenske prilike budu nepovoljne i prođu optimalni rokovi setve, trebaju razmislitii da li uopšte sejati.

Ako je izostalo jesenje đubrenje onda za jaru pšenicu u predsetvenoj pripremi treba pođubriti s 250-400 kg/ha NPK 8-26-26 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn) ili ako je zemljipte siromašno fosforom sa NPK 10-30-20. U predsetvenoj pripremi može se dodati i 150-200 kg/ha Uree 46% N i tada nije potrebno prihranjivati, a ko se ne dodaje Urea 46%N onda se prihranjuje u busanju s 200-250 kg/ha KAN 27% N + 4,8MgO.

Kod jarog ječma je veoma važna rana setva a ukupno đubrenje se vrši pre setve.Jari ječam uz đubrenje u osnovnoj obradi zemljišta s 200-300 kg/ha NPK 8-26-26 sa gvožđem (Fe) i cinkom(Zn) ili NPK 10-30-20, u pripremi zemljišta za setvu treba pođubriti s 200-300 kg/ha NPK 20-10-10 ili NPK 15-15-15 sa gvožđem (Fe)i cinkom (Zn).

Za jaru zob takođe je trebalo osnovno pođubriti u jesen, ali ako nije, predsetveno treba pođubriti s oko 600-700 kg/ha NPK 15-15-15 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn).

U vegetaciji se prihranjuje uglavnom samo jara pšenica jer su ječam i zob kulture nežne stabljike vrlo osetljive na poleganje pa posebnu pažnju treba posvetiti primeni azota. Previsoka količina azota utiče na poleganje stabljike.

300-400 kg/ha NPK 8-26-26 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn) ili NPK 10-30-20 i zaorati.

JARA PŠENICA: 250-400 kg/ha NPK 8-26-26 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn) ili ako je zemljište siromašno na fosforu sa NPK 10-30-20 i 150-200 kg/ha UREE 46%N

JARI JEČAM: 200-300 kg/ha NPK 20-10-10 ili NPK 15-15-15 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn)

JARA ZOB: oko 600 kg/ha NPK 15-15-15 sa gvožđem (Fe) i cinkom (Zn) ili NPK 13-13-21.

Marija Milovanović dipl.inž.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18