Đuveč

Đuveč (Güveç) je na turskom jeziku keramička posuda za kuvanje ili pečenje različitih jela. I kod nas đuveč označava, kako vrstu tepsije za pečenje u pećnici, tako i naziv jela. Pošto je đuveč narodno ili domaće jelo, i baš kao što se ni narodnim pesmama ne zna original niti poreklo, osim da bi moglo biti negde u Mediteranu ili negde na Balkanu, tako i đuveč mnogi prisvajaju i svi ga nazivaju vrlo slično, baš kao i pomenutu posudu za pečenje.

Potrebno je:

  • ½ kg junećeg mesa na kockice
  • 2 paradajza
  • 4 paprike
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • mlevena paprika
  • 1 kašika paradajz pirea
  • so, biber, biljni začin

Priprema:

U šerpu sipati ulje i prodinstati luk, papriku i paradajz oko 15 minuta. Ubaciti meso i začine i dinstati još oko 10 minuta. U vatrostalni sud ili zemljanu posudu sipati malo ulja i staviti krompir isečen na kriške, dodati izdinstanu smesu. Sve naliti vodom, dodati 1 kašičicu mlevene paprike i 1 kašiku paradajz pirea. Blago sve izmešati. Peći u pećnici na temperaturi od 2000C oko 2 sata. Poslužiti toplo uz sezonsku salatu ili zreli beli sir.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar po ceni  949 rsd + PTT troškovi

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18