Đuveč (Güveç) je na turskom jeziku keramička posuda za kuvanje ili pečenje različitih jela. I kod nas đuveč označava, kako vrstu tepsije za pečenje u pećnici, tako i naziv jela. Pošto je đuveč narodno ili domaće jelo, i baš kao što se ni narodnim pesmama ne zna original niti poreklo, osim da bi moglo biti negde u Mediteranu ili negde na Balkanu, tako i đuveč mnogi prisvajaju i svi ga nazivaju vrlo slično, baš kao i pomenutu posudu za pečenje.
Potrebno je:
- ½ kg junećeg mesa na kockice
- 2 paradajza
- 4 paprike
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- mlevena paprika
- 1 kašika paradajz pirea
- so, biber, biljni začin
Priprema:
U šerpu sipati ulje i prodinstati luk, papriku i paradajz oko 15 minuta. Ubaciti meso i začine i dinstati još oko 10 minuta. U vatrostalni sud ili zemljanu posudu sipati malo ulja i staviti krompir isečen na kriške, dodati izdinstanu smesu. Sve naliti vodom, dodati 1 kašičicu mlevene paprike i 1 kašiku paradajz pirea. Blago sve izmešati. Peći u pećnici na temperaturi od 2000C oko 2 sata. Poslužiti toplo uz sezonsku salatu ili zreli beli sir.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi