Насловна БЕРЗА До 31. oктобра пријава броја пчелињих заједница

До 31. oктобра пријава броја пчелињих заједница

349

Законска обавеза сваког пчелара је да два пута годишње, у априлу и октобру, редовно пријави бројчано стање пчелињих заједница својој ветеринарској станици, тј. овлашћеном обележивачу – ветеринару који је обележио кошнице.

То значи да су пчелари дужни да између 1. и 31. октобра оду до своје територијално надлежне ветеринарске станице која им је обележила пчелињак, и пријаве број кошница са којим улазе у зимовање.

Потребно је да пчелар са собом понесе списак свих бројева кошница које улазе у зиму (најбоље већ уписан у Образац за пријаву стања), као и да понесе плочице са бројевима расформираних кошница како би их вратили ветеринару, у случају да је број кошница сада мањи од броја који су током године имали обележене бројевима. Након пријаве, ветеринар ће издати потврду да је извршен редовни попис, оверену, са датумом када је пчелар то урадио – тако да неће бити могуће ретроактивно пријављивање након 31. октобра. Издавање потврде је бесплатно јер је у Програму мера јасно наведено да су средства за унос у базу обезбеђена у буџету Републике Србије, а унос не може бити завршен без издавања потврде коју генерише управо та база, јер је она једини ДОКАЗ да је унос заиста обављен. Да се непријатне ситуације не би догађале, СПОС препоручује да пчелар обавезно поднесете додатни писани захтев за обележавање додатног броја кошница, ако су ројили, и за пријаву стања. Када се овери пријем, пчелар има доказ да се правовремено јавио. Ако пчелару то није пракса, нека онда најпре позове телефоном и упути усмени захтев, те инсистира да га одмах упишу у Књигу пријаве држалаца животиња ради интервенције ветеринара, јер су и иначе дужни у ту књигу да упишу сваки телефонски захтев. Ако приликом одласка код ветеринара настане било какав проблем, пчелар може да затражи да му се покаже да је уписан у књигу, а ако није, одмах о томе треба да обавести ветеринарску инспекцију.

Ако и поред свега, ветеринар каже да „не зна“ како да уради све што је овде написано, пчелар га може упутити на званично Корисничко упутство Управе за ветерину за коришћење дела Централне базе за регулисање свих овде наведених обавеза (www.спос.инфо/1-515), које су ветеринари добили још 3. октобра 2013. године. Ако и поред свега овога, неки ветеринари остану при свом ставу о „необавештености“ и „непознавању начина коришћења базе“, из Управе за ветерину саветују да их пчелар одмах пријави у писаном облику надлежној ветеринарској инспекцији. На датом линку може се преузети и Образац пријаве и одјаве пчелињих друштава, као и сам Образац пријаве стања на пчелињаку. Ти обрасци могу се добити и у ветеринарској станици, али је знатно лакше (да не би ишли два пута, или се тамо дуго задржавали), да пчелар образац одштампа код куће и попуни све тражене податке, како би код ветеринара цео посао био обављен знатно лакше и брже.

Ако је број кошница мањи од броја кошница које су раније обележаване, онда треба навести разлог смањења броја: спајање слабијих заједница са јачим ради бољег презимљавања, грабеж, крађа (доказати копијом полицијског записника), угинуће од болести (доказати ветеринарским документом) и слично.

Ако су кошнице са пчелама купљене од другог пчелара, то се мора доказати прилагањем Уверења о здравственом стању купљених пчела које је извадио претходни власник (ако га нема, кошнице се не могу пријавити). Иначе, онај који продаје кошнице, најпре мора да их одјави код свог ветеринара, и да пријави продају конкретном лицу.

Постоји могућност да до 1. октобра пчелари нису пријавили нова пчелиња друштва (касне ројеве) и обележили кошнице у којима се она налазе. Ако је тако, онда најпре морају обележити те кошнице, а тек онда обавити пријаву стања. Зато је препорука СОПС-а да цео посао обаве још почетком октобра, како би имали времена за разјашњавање евентуалних недоумица по било ком основу, евентуално за жалбу ветеринарској инспекцији, ако ветеринар нешто не ради у складу са прописима, што се раније често дешавало. Мада се мора признати да је константном сарадњом СПОС-а и Управе за ветерину, доста тога унапређено и поједностављено.

Подсећања ради, када се говори о обележавању кошница, дошло је до измене прописа по питању цена, што је објављено у Правилнику о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2017. годину. Тамо је наведено да се поред цене за обележавање (она се није мењала, и даље износи 30 динара по кошници), мора посебно платити и плочица за обележавање (њена оријентациона цена је око 18 динара са ПДВ-ом), тако да обележавање једне кошнице износи око 48 динара, а никако 100 и више динара како неки ветеринари желе да представе. Можда ће они показивати препоручени ценовник њихове Ветеринарске коморе, али он је ирелевантан, јер комора не може мењати цене које је прописала држава, пошто су се они уговором обавезали да ће их поштовати. Од 30 динара за обележавање, 15 динара иде у буџет, а 15 динара остаје ветеринару. Обавеза ветеринара је да обележи кошнице. И ако ветеринар тражи да пчелар плати путни трошак за одлазак на пчелињак, то се чини само ако је он ишао својим аутомобилом. Другим речима, ПЧЕЛАР НЕМА ОБАВЕЗУ ДА ПЛАТИ УСЛУГУ КОЈА НИЈЕ ИЗВРШЕНА!

СПОС подсећа да је ова законска обавеза императив. Другим речима, ако се сада не пријави промена броја кошница, пчелар губи сва права која има. Агенција за аграрна плаћања све је строжија у контроли испуњења критеријума за субвенције, те ако пчелар ову обавезу не буде спровео, прети му губитак активног статуса пољопривредног газдинства, самим тим и право на субвенције свих врста, не само за пчеларство (ако остварујете право на друге врсте субвенција, ни њих неће добити).