Dobar rod i kvalitet jabuke, ali cena niska

Uprkos, ne baš povoljnim agroekološkim uslovima, ovogodišnji rod i kvalitet domaće jabuke je zadovoljavajući. Ono što ne raduje voćare jeste, cena po kojoj se otkupljuje jabuka, a ona iznosi od 25 do 30 dinara za kilogram. Procenjuje se da bi ukupan rod jabuka u Srbiji, iz ove proizvodne sezone mogao iznositi preko 500 hiljada tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Ristića iz Neradina, gaji voće na 22 jutra, od čega je 12 jutara pod breskvom, a 10 pod jabukom. Kod jabuke zastupljene su različite sorte zlatni delišes, jona princ, ajdared i greni smit. Dmaćini su zadovoljni su rodom i kvalitetom jabuke ali ne i njenom otkupnom cenom.

„Što se tiče proizvodnje, rod je ove godine izuzetan i kvalitet je dobar, samo je prodaja lošija i cene su malo lošije za ovu godinu. Industrijska jabuka se prodaje za sedam do osam dinara, a konzumna do 30 dinara za kilogram“, objašnjava Petar Ristić iz Neradina.

Iz ugla stručnjaka, profesora dr Nenada Magazina sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, iz ove godine Srbija će imati i kvalitetan rod i zadovoljavajući prinos jabuke kao voćne vrste.

„Ostvareni prinosi u intenzivnim zasadima su na zadovoljavajućem nivou i gde nije bilo izmrzavanja, tu je prinos 80, 90 tona po hektaru, a čak kod nekih sorti je i viši“, kaže Magazin.

On potvrđuje da je niska otkupna cena domaće jabuke i objašnjava, šta se dešava sa cenom tog voća na evropskom tržištu u pogledu ponude i potražnje.

„Velika je ponuda jabuke na Evropskom tržištu iz raznih razloga, tržište je otvoreno, a mnoge zemlje proizvode jabuke sa nižom cenom koštanja“, dodaje Magazin.

Prošle godine po raspoloživim podacima sa površine od preko 26 hiljada hektara pod jabukom proizvedeno je preko 489 hiljada tona a za ovu godinu, očekuje se da bi ukupna rod te voćne vrste mogao iznositi nešto više od 500 hiljada tona.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18