Насловна ВЕСТИ1 Добре комшије краљице цвећа

Добре комшије краљице цвећа

126

Осим доброг плана за ружичњак, неопходно је понешто знати и о упаривању биљака, како бисте следећег лета добили рајску башту. Наиме, руже су с неким биљкама добре комшије, а са другима баш и нису у љубави. Неке биљке су једноставно као створене једна за другу. За руже су то дефинитивно биљке које расту ниско или ниже од њих, као што су лаванда, мачија трава, вирак и ружичасти каранфил. Ове биљке су идеални пратиоци ружа, јер расту ниско и густо и на тај начин чувају влагу за корен руже.

 Добре комшије ружа треба, не само да им обезбеде правилан развој, већ и да захтевају исте услове гајења. Поред њих би требало садити биљке које такође траже доста сунца. То може бити ванилин жбун, затим ангелонија, лантана, али и вербена. Ту спада такође и калибрахоа с мноштвом звончића, која припада породици петунија. Све оне добро подносе сунце и одлично попуњавају простор међу ружама. Свака од ових биљака има и веома скромне потребе за водом и исхраном, баш као и руже.

Лук ружин заштитник

Каже се да добри другови међусобно утичу на бржи раст, или се на неки начин штите једни од других. Тако је и с ружама и њиховим пријатељима. Неке биљке које су чести пратиоци ружа могу помоћи у обесхрабривању штеточина, омогућавајући баштованима да избегну третирање ружа хемикалијама. Како то раде? Ове биљке имају супстанце у листовима, цветовима или коренима који одбијају инсекте. „Руже обожавају лук“ је популаран израз, и то не узалуд. Уствари, чланови породице лукова као што су лук влашац, украсни лукови, али и они јестиви, појачавају мирис ружа, штите их од лисних ваши и спречавају црне мрље. Р.Д.Ј.