Dogodine prva berba svemirskog grožđa

Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazana je za narednu godinu.

Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina „petrus“ u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, merloa i kaberne sovinjona.

Naredna faza eksperimenta je berba grožđa sa sadnica koje su rasle u kosmosu, prenosi vinski magazin „Vino & Fino“.

Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta Mis sion Wise u koji je kompanija Space Cargo Unlimited uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou.

Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacije i ekstremnih uslova na čokote vinove loze. Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje. Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožda sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju.

Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.

Glavni istraživač na projektu Mihael Lebert rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.

– Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira – rekao je Lebert.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo