Насловна РАЗНО Договор? Мање је више, више је мање

Договор? Мање је више, више је мање

481

Јесу ли пољопривредници ишта добили овим протестом или не? Чини се да су ни тамо, ни вамо. Нешто јесу, нешто је обећано, а нешто су изгубили. Изгубили су поверење медија и других удружења која се ограђују од споразума и сматрају га понављањем ситуације из маја. Преговори се, како каже премијерка, настављају а до тада договорено је:

Дизел, који пољопривредници нису купили на бензинским пумпама Нафтне индустрије Србије (НИС) по повлашћеној цени од 179 динара, већ на другим пумпама по регуларним ценама, повраћај акцизе буде у пуном износу, а тренутно износи 64,70 динара по литру. Повраћај акцизе ће бити 50 динара по литру.

Део субвенција у вредности 17.000 динара ће бити исплаћен у роби, а други део од 18.000 динара у новцу. Са пољопривредницима је  договорено и да им се дозволи да сами извозе житарице уместо што их продају трговачким фирмама, док се не обезбеди довољно јавних складишта и усвоје одговарајући закони за увођење робних записа којима се може трговати и који се могу користити као залог за кредит. Договорено је и да се обезбеде кредити по ниској камати за рефинансирање већ постојећих, као и да се реше проблеми настали због великих дуговања за социјално и пензијско осигурање.  Биће урађена имплементација робне берзе која ће ратарима да омогући повољну трговину.