DOK VEGETACIJA MIRUJE: Prilika da proterate erviniju iz voćnjaka

Da li ste u vegetaciji, dok ste obilazili ili štitili voćke, na stablima jabuke, kruške, dunje, mušmule, zapazili letoraste s vrhovima povijenim ka zemlji, tamnim listovima i nedozrelim, ali pocrnelim plodovima? Valjalo bi da sada, kada su svi plodovi obrani i listovi opali, ponovo temeljno pregledate svako stablo.

Piše: Svetlana Mujanović

Ako su na njemu ostali crni plodovi, ako vrhovi lastara i dalje gledaju prema zemljištu, bakterija Erwinia amylovora, koja prouzrokuje bolest poznatu pod imenom bakteriozna plamenjača, uselila se u vaš voćnjak. Sada je pravo vreme da je, bez puno muke i kao za nju loš domaćin, izbacite iz voćnjaka. Ali, pre nego što krenete u ovaj posao, valjalo bi da bolje upoznate parazita.

Zaražava sve nadzemne delove jabučastih voćaka

Bakteriozna plamenjača jabučastog voća predstavlja najrasprostranjeniju i jednu od ekonomski najštetnijih bolesti jabuke, kruške, dunje i mušmule. Bakterija Erwinia amylovora parazitira sve nadzemne delove jabučastih voćaka, na kojima prouzrokuje simptome tipa plamenjače, otuda i odomaćen naziv bolesti. Zaražava cvet, plod, list, grančice, skeletne grane pa čak i deblo.

Najznačajniji, a ujedno i najtipičniji simptom zaraze jesu povijeni mladari, koji na vrhu odaju sliku „pastirskog štapa”. Kada su infekcije jače, na skeletnim granama i na deblu formiraju se rak rane te bakterija može u potpunosti uništiti voćku.

Jabučaste voćne vrste na ovu bakteriju su najosetljivije u fazi cvetanja. Ako vremenski uslovi pogoduju razvoju bakterije, može doći do masovne infekcije cvetova, a tokom vremenskih nepogoda, praćenih olujnim vetrom i gradom, mogu nastati povrede i rane, kroz koje bakterija nesmetano prodire u tkivo i zaraza se širi. Najbolja preventiva je gajenje otpornih sorti jabuke i kruške. Međutim, sve vodeće sorte i podloge ovih voćnih vrsta osetljive su prema ovoj bakteriji.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18