Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ДОМАЋА ЗИМНИЦА ИЗ ГОРЊЕ РЕСАВЕ: Шумски плодови за пробирљиве сладокусце

ДОМАЋА ЗИМНИЦА ИЗ ГОРЊЕ РЕСАВЕ: Шумски плодови за пробирљиве сладокусце

58

Пише:

Јелена Лукић

Туристи који су овог лета посетили водопад Велики бук у туристичком комплексу Лисине код Деспотовца, сигурно су на улазу приметили лепо уређен штанд – дрвена запрежна кола са зимницом и домаћим производима – од џема, сокова, ликера, ајвара, меда до пројиног брашна и сира. Породица Мијатовић из Стрмостена код Деспотовца ове производе прави искључиво од воћа, житарица и поврћа с ових простора или убраних у шумама Горње Ресаве, и то по старинским рецептима.

Данка Мијатовић (37) каже да никада ни један рецепт није узела с интернета, како то раде савремене домаћице, већ искључиво од старијих жена у селу. А воће и поврће кува на шпорету на дрва. То се показало као добра пракса јер купци који једном пробају њене производе, купују поново.

Посао за целу породицу

У посао узгоја, брања и прераде воћа и израде џемова, слатка, сокова, ликера, ракије и меда укључена је цела породица Мијатовић – Браниша (44), његова супруга Данка, као и деца Лана (16) и Кристијан (15) који помажу кад год немају обавезе око школе. Ипак, за оно најбитније, кување воћа и поврћа, као и планирање шта ће се радити, задужена је Данка, млада и енергична жена.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us