Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Donjevranjska pijaca bogata sezonskim voćem i povrćem

Donjevranjska pijaca bogata sezonskim voćem i povrćem

348

Na Donjevranjskoj pijaci tezge su, pijačnim danima, već u ranim jutarnjim satima do vrha pune tek ubrane zelene salate, spanaća, kupusa, ljute paprike, paradajza, krastavaca, crnog i belog luka, mladog krompira.

Mnogi su od Marka Vujića, iz leskovačkog sela Razgojna, pazarili i mladi krompir po ceni od 200 dinara za kilogram. Ove sezone prvi ga je ponudio i kaže da je zadovoljan prodajom i da će ga uskoro imati u većim količinama.

– Zima je bila blaga i pogodovala njegovom razvoju. Imali smo i dovoljno vode za zalivanje, tako da smo na kraju dobili proizvod kakav smo želeli – tvrdi Marko.

Uz krompir on i ovog proleća svojim kupcima na komad i u vezicama prodaje zelenu salatu, ljutu papriku i crni luk.

– Tri vezice mladog luka staju 100 dinara, koliko i tri komada sveže salate i ljute paprike – kaže Marko koji mušterijama ponudi i domaću tucanu alevu papriku u vrećici od 100 grama koja košta 130 dinara.

Na ovoj pijaci od pre neki dan kupci mogu da pazare i jagode gde jedan kilogram staje čak 1.000 dinara. Umesto njih, Vranjanci su kese punily jabukama za koje su izdvajali samo 80 dinara za kilogram, pomorandžama koje su stajale 100 i mandarinama čija cena je pala na 120, od nekadašnjih 200 dinara. Kupus se prodaje po ceni od 120 dinara za kilogram koliko košta i spanać, krastavac 130, a paradajz od 200 dinara.

Tekst i foto: Gordana Nastić