Došli iz Pariza da obrađuju zemlju

Petočlana porodica Manojlović, posle devet godina provedenih u Parizu, vratila se na porodično imanje u selo Karbulovo kod Negotina. Da bi se što više ljudi ohrabrilo za povratak u domovinu, osim lokalne zajednice, podsticaje će obezbeđivati i Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova.

Rešili su da se sa tri sina vrate na porodično imanje i sada obrađuju više od dvadeset hektara svoje zemlje. Opredelili su se za voćarstvo, dunju i šljivu najviše.

„Dalji plan je da nastavimo sa sadnjom, definitivno biće to dunja i šljiva. Uz pomoć države moramo da razmišljamo o toj destileriji, da bi mi uradili tu proizvodnju, a to je po meni definitivno najbolje“, ističe Desimir Manojlović.

Odluku da se vrate doneli su kad su blizance Darka i Damjana i sina Dušana prvi put, posle šest godina, doveli u Srbiju.

„Kada smo došli ovde prvi put u Srbiju, oni su ovde legli na travu i rekli, mama celo nebo je naše. Pošto smo u Parizu živeli u stanu, naša deca nisu ni mogla da vide celo nebo“, ističe Dragana Manojlović.

Dušan, Damjan i Darko imaju svako svoje drvo dunje.

„Kad su se oni vratili, srećnije majke nije bilo“, priča Slavica Manojlović.

Do kraja ove godine, Ministarstvo spoljnih poslova i Opština Negotin organizovaće u Beču sastanak sa našim ljudima u dijaspori.

„Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova biće upravo ta kontakt tačka za njihovo povezivanje i sa Ministarstvom poljoprivrede i sa Ministarstvom privrede i sa Ministarstvom koje je nadležno za turizam, da vidimo šta je to što možemo da im pružimo. Naša država daje ozbiljne podsticaje onima koji žele da pokrenu svoj biznis“, ističe Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova.

Manojlovići će moći da ostvare subvencije Opštine Negotin za mlade zasade, ali i za navodnjavanje kap po kap. Konkurisaće kod Ministarstva poljoprivrede jer voćnjake moraju da ograde i postave protivgradnu mrežu.

Izvor: RTS

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18