Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ДРАГАН ВАРАКЛИЋ, ТРАВАР ВЕЛИКОГ СРЦА: Све што убере – поклони

ДРАГАН ВАРАКЛИЋ, ТРАВАР ВЕЛИКОГ СРЦА: Све што убере – поклони

1292

Многи су себи олакшали здравствене муке захваљујући лековитом биљу које су добили на поклон од Драгана Вараклића, травара из Бистрице код Нове Вароши. Мада често нема времена од обавеза на сеоском имању, труди се да изађе у сусрет свима који му се обрате, а оних који лек за своју болест траже у природи сваким даном је каже, све више.

С првим љубичицама и јагорчевином које се јаве на планинским пропланцима након снегова, Вараклић креће у сакупљање лековитог биља. И тако све до зиме, док не убере шипурак и омлати клеку. Од посла који му одузима сво слободно време, Драган нема материјалне користи. Све што прикупи, он и раздели, а његове лековите траве поштом стижу до свих крајева Србије, а траже их и у Црној Гори. Они који му дођу на врата, на поклон добију и кесу некрцаних ораха. Каже, има неколико стабала, а лане су добро родили.

 – За лековите траве никада нисам узео ни динар, јер ја ово не радим из користи већ што волим, а највећа награда ми је када чујем да сам некоме помогао. Када дођу по траве, донесу кафу, шећер, ратлук или флашу пића, и то узмем, мада нисам никада тражио. Имам 19.000 динара пензије и мени је то сасвим довољно. Дружељубив сам и волим када неко сврати у ово беспуће, попијемо кафу и ракију, испричамо се – прича Драган Вараклић (61).

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us