Dragica Džokić bere borovnicu i sprema se za proširenje zasada

Iako je Vranjanka Dragica Džokić u januaru u svom zasadu borovnice, primenila jaču rezidbu njihova stabla se i u ovogodišnjoj berbi, koja je uveliko počela, povijaju od roda. Na ovaj način odrekla se skoro trideset posto ovogodišneg roda kako bi desetogodišnjim sadnicama produžila vek rađanja. Izuzetno je zadovoljna i kvalitetom plodova kojima aprilski mraz nimalo nije naudio.

U berbi je angažovala složnu ekipu beračica koje već treću godinu za redom na njenom posedu beru slatke plodove borovnica. Sve što uberu u toku dana Džokići u najkraćem mogućem roku isporučuju kupcima, po ceni od 700 do 750 dinara za kg.

– Prošle godine borovnicu smo prodavali po 600 dinara. Iako je sada prodajemo znatno skuplje, ne možemo da zanemarimo činjenicu da ovakva borovnica u prestonici dostiže cenu i do 1.500 dinara za kilogram – kaže Dragica.

Otkako je počela sa uzgojem borovnice ne može da se požali na prodaju, te planira da u narednom periodu postojeći zasad, zasađen sa dve hiljade sertifikovanih sadnica nabavljenih iz Holandije, poveća za još stotinak. Još uvek nije odlučila da li će da ih zasadi u tekstilnim vrećama ili u plastičnim posudama koje su joj ostale prilikom poslednjeg proširenja zasada.

– Volela bih da to bude u vrećama jer sam primetila da nam posude pucaju usled izloženosti različitim vremenskim neprilikama. Zasađene biljke u vrećama, pak brže rastu, otporinije su na bolesti i daju veći prinos – ističe  na kraju Dragica.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Dragica Džokić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime