Насловна ВЕСТИ Државна подршка за 2.500 младих пољопривредника

Државна подршка за 2.500 младих пољопривредника

32
Vladimirci/Kujavica, 17. novembra 2020.- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic danas je izjavio da ocekuje da ce sredstva drzavne podrske po konkursu ministarstva za 2.500 mladih poljoprivrednika biti podsticaj da budu jos bolji proizvodjaci.Prilikom obilaska gazdinstva Jovana Lazarevica u mestu Kujevica u opstini Vladimirci, on je naglasio je znacajno sto podrska od po 12,5 hiljade evra ide mladim poljoprivrednicima koji su najvise u vocarstvu, stocarstvu i povrtarstvu jer je za tu proizvodnju potrebna radna snaga. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић данас је изјавио да очекује да ће средства државне подршке по конкурсу министарства за 2.500 младих пољопривредника бити подстицај да буду још бољи произвођачи.

Приликом обиласка газдинства Јована Лазаревића у месту Кујевица у општини Владимирци, он је нагласио је значајно што подршка од по 12,5 хиљаде евра иде младим пољопривредницима који су највише у воћарству, сточарству и повртарству јер је за ту производњу потребна радна снага.

„Конкурисали су млади пољопривредници из свих области али се по правилнику највише бодовало воћарство, повртарство и сточарство јер је наш циљ био да у тим најтежим физичким пословима људи добију новац. Да купе машине да би олакшали себи посао као што је овде Јован урадио са садилицом“, рекао је он.

Додао је да су који бод више добили млади пољопривредници који су завршили пољопривредне школе јер је циљ да се струка укључи.

„Да се не сведе све на то колико имаш година, него да повежемо знање, младост и потребе Србије“, рекао је он.

После данашњег објављивања ранг листе, тече рок за жалбе, а затим ће уследити исплата новца младим пољопривредницима који би требало да га добију до Светог Николе.

Како је министар истакао подршка ове године младим пољопривредницима укупно је већа него по конкурсима у последње три године.

Недимовић је најавио и велики пројекат са Светском банком од марта месеца који ће бити усмерен на подршку сточарству, воћарству и повртарству.

„Тај ће пројекат подразумевати да је 50 посто грант, 40 посто кредит а 10 посто учешће. Јако је важно да пољопривредници пола новца добијају унапред да би се читава прича завртела“, рекао је он и додао да је на располагању за тај пројекат 38 милиона долара.

Домаћин инжењер заштите биља пред докторатом Јован Лазаревић који се у Кујавици бави производњом лековитог биља, ангелике и валеријане, захвалио се на подршци министарства.

„Подстицај ће ми много помоћи, и дати ветар у леђа, да производњу проширим и додатно унапредим. Тренутно ангелику производим на једном хектару, а колико сутра почињем садњу и у плану је проширење на три хектара. Пласирамо је фирми Медикал из Мионице, на обострано задовољство“, рекао је он.

Председнк Удружења младих пољопривредника Младен Минић истакао је да је изузетно важна оваква подршка државе младим пољопривредницима.

„Значајно је да је подршка кроз воћарство, повртарство и сточарство јер ту је потребно доста радне снаге коју машине могу да замене па да постанемо конкурентнији на тржишту“, рекао је он.

Додао је да је велики проблем међу младим пољопривредницима неинформисаност и незнање па је значајно да је конкурсом предност дата школованима.

Минић је искористио сусрет са министром у Кујевици да министру Недимовић проследи и листу предлога чијом би реализацијом статус младих пољопривредника био побољшан.