Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Државне субвенције добар „ветар у једра“ винарима

Државне субвенције добар „ветар у једра“ винарима

ВИНОГРАДАРСКО - ВИНАРСКА ЗАДРУГА „ВИНСКИ ПОДРУМ МАЛЧА“ ЧУВА ВИНА ЗА ПРЕМИЈЕРНИ НАСТУП

13
Foto: Adobe Stock

Производња грожђа и вина у околини Ниша својевремено је била на завидном нивоу, о чему сведоче и некадашње велике винско-виноградарске задруге као што су „Сићево“ и „Подрум Малча“. На жалост, ове задруге нису преживеле деведесете године прошлог века и дугу и болну транзицију. Сведоци времена кажу да је тај период био веома мучан и да су зато људи изгубили поверење у задруге и задругарство. Виноградари су одустајали од производње грожђа: у околини Ниша је, према Попису из 1980. године, под засадима винове лозе било 5.000 хектара, а до данас је преостало свега 6 до 7 одсто ове површине.

Поверење сада покушава да поврати „Вински подрум Малча“, виноградарско винарска задруга, проистекла из Земљорадничке задруге „Киско“ која је петнаестак година била регистрована за производњу јабуковог сирћета. Ова задруга сада окупља седам задругара и двадесетак коопераната. Како смо чули у задрузи, интересовање за подизање нових засада је мало, пре свега због изумирања села и миграције становништва. Домаћинства, која су некад узгајала винову лозу, била су многољудна, као што су и ова окупљена око Задруге „Вински подрум Малча“, међутим, таква домаћинства су врло ретка. Ипак, надају се бољим данима, што показује и прелазак са сирћета на производњу вина, ослушкујући тржиште.

Адути из прошлогодишње бербе

Разлог за преоријентацију производње и пререгистрацију јесте тренд пораста потражње за домаћим, квалитетним винима. Задруга досад није износила вина на тржиште, јер у последње три године у бачвама негује „пиће богова“ и припрема се за премијерни наступ. Кажу да су винима из прошлогодишње бербе веома задовољни и планирају да се до краја године оно нађе у боцама и потражи своје место под сунцем.

– На плантажи која се простире на 20-ак хектара доминира сорта италијански ризлинг, следе совињон и смедеревка. Ове површине се неће повећавати јер за сада задруга нема снаге, а ни простора за то. Локација на брду Грамада на којој се налазе ови виногради, наиме, била је дуго неправедно запостављена. Сматрало се да је диспозиција која гледа ка Морави добра за виноградарство, а не она окренута Дунаву. Наши виногради стари су шест и седам година и пример су да на овој „извиканој“ локацији фантастично успевају, посебно италијански ризлинг и совињон бели, до те мере да бисмо подигли нове засаде само када би имали где – каже Милан Алексић, стручни сарадник ове задруге.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us