Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Dudinje lepe i u tegli

Dudinje lepe i u tegli

944

Kada već znaju šta se sve krije u sočnim, slatkim dudinjama, domaćice bi mogle da pripreme od njih koju poslasticu za zimu. Najukusniji je kada se kombinuje sa drugim voćem. Evo i nekih recepata kako da u tegle zarobite letnje darove ovog moćnog drveta.

Pišu: Svetlana Mujanović i Biljana Nenković

Džem s anisom i cimetom

Ako vam se dopada miris cimeta i zvezdastog anisa, isprobajte ovaj recept. Potrebno vam je 3 kg dudinja, 1,2 kg šećera, 500 ml vode, 4 do 5 zvezdica zvezdastog anisa, 2 štapića cimeta, sok od jednog limuna. Dudinje pažljivo preberite, isperite, procedite kroz cediljku i ostavite da potpuno otkaplje voda. Prebacite ih u posudu, stavite štapiće cimeta i zvezdice anisa i pažljivo, ali temeljno izmešajte. Posle pola sata dodajte vodu i šećer i kuvajte 20 minuta. Skinite s vatre i ostavite jedan sat da se hladi, pa opet kuvajte još 20-25 minuta. U procesu kuvanja izvadite cimet, a ostavite anis. Neposredno pre uklanjanja s plotne dodajte ceđen sok limuna, izmešajte i ostavite da se malo prohladi. Uspite džem u sterilisane teglice, poklopite i okrenite naopačke da se sterilišu poklopci. Teglice odložite na tamno i suvo mesto, a džem potrošite tokom jedne godine.

Džem od dudinja s limunom

Džem od dudinja je ukusniji ako se doda limun. Priprema se od dva kilograma dudinja, jedan i po kilogram šećera, 200 ml vode i kore i soka od polovine limuna. Limun prvo preko noći držite potopljen u rastvor sode bikarbone, da se speru sve nečistoće. Posle ga isperite pod mlazom tekuće vode. Dudinje pažljivo preberite, isperite kroz sito i ostavite da se ocede. Skuvajte sirup od šećera i vode, u posudu ubacite dudinje i kuvajte još 15 minuta. Džem je kuvan kada se sirup zgusne. U već gotov džem ubacite struganu ili sitno seckanu koru limuna, dobro promešajte, skinite s vatre i uspite ceđeni sok limuna. Gotov džem sipajte u sterilne teglice, zatvorite, okrenite naopačke i pokrijte toplim peškirom do sledećeg dana.

Džem s narandžom

Potrebno je 950 g dudinja, dve narandže i kilogram kristal šećera. Narandže se uveče potope u rastvor sode bikarbone da se detaljno skine sva nečistoća i ujutru dobro isperu pod mlazom vode. Prosuše se i iseku na tanke kriške zajedno s korom i stave u zamrzivač da se zamrznu. Oceđene dudinje se pospu šećerom i ostave četiri sata da se šećer istopi. Odmrznite narandže, sve stavite u blender i sameljite. Zatim sve kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Ulijte u teglice, zatvorite limenim poklopcima i kada se ohladi odložite u ostavu.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us