Насловна АРХИВА ДУРАНТА ПЛАВИХ ЦВЕТОВА

ДУРАНТА ПЛАВИХ ЦВЕТОВА

Цветови су у групама на крају грана и мирушу на ванилу

457
Фото: wikimedia

Дуранта (Duranta verigaeta) је вишегодишња зељаста биљка из породице вербена, и обухвата више од тридесет врста. Потиче из влажних, тропских и суптропских шума Јужне и Средње Америке и Индије. У свом природном станишту расте као дрво вис до пет метара. Неке врсте су у облику усправног жбуна или као падајуће форме, високе и широке око два метра. Други називи за дуранту су небески цвет и сафирна киша. У нашим условима то је грм који се гаји у жардинијери, а цвета у пролеће и лето, понекад до јесени, прелепим цветовима који миришу на ванилу и привлаче лептире. Јављају се у групама на врху грана, али и у пазуху стабла. Цвет има пет светлоплавих, љубичастих или белих латица. Кад прецвета, појављују се жуте бобице у којима се налази три до пет семенки, које птице певачице користе једу.
Листови су глатки, сјајнозелени или шарени (вариегатед) са жутим рубом, а расту супротно на гранчицама.

Фото: wikimedia

Ова вишегодишња биљка захтева сунчана места у врту, јер јој је за обилно цветање потребно много светлости. Воли дренирано, богато земљиште неутралне рН реакције. Током раста потребно јој је обилно заливање и прихрањивање сваких петнаест дана. Не прија јој дужи период без воде.

Размножава се семеном и резницама. Семе се сеје у умерено влажан супстрат у саксије које се покривају стаклом или најлоном, при температури од 25 до 28 степени.

Полудрвенасте резнице узете лети укорењују се помоћу хормона за ожиљавање.

Пре зиме и јачих мразева уноси се у просторију где је температура десетак степени, иако је оптимална између 16 и 20, с умереним светлом.

Д.Р.

Добро јутро број 540 – Април 2017.