Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Дуваном на лисне ваши

Дуваном на лисне ваши

121

Дуван (Nicotiana tabacum) – дуго се користио у повртарству и садржи природне материје које делују против лисних ваши и мува. Кратко делује, те се мора често користити. Справљање мацерата од дувана – 400г ситно исецканог сувог листа дувана или дуванске прашине прелије се са 10л воде. Остави се да одстоји два дана, процеди и разреди у односу 1:2, уз додатак 40г калијумовог сапуна. Користи се за прскање против совица, гриња и крвавих вашију, за сузбијање штетних инсеката на коштичавом и јабучастом воћу, на јагодама, виновој лози, шећерној репи, дувану и поврћу. Препоручује се третирање у вечерњим сатима.

Раставић (Equisetum arvence) – делује на трулежи и паразите који се развијају на површини листа. Ради њиховог сузбијања, поврће се раније прекривало “овлаш” сламом. Справљање мацерата од раставића – 10кг свежих биљака или 1,5кг мацерата суве материје на 100л воде. Суви мацерат се користи с екстрактима коприве у односу 1:5.

Лук (Alium sativum и A. cepa) – делује на сузбијање лисних ваши и гриња на шаргарепи. Има већи садржај антибиотика (алицин), сумпора и етеричних уља. Екстракт луковице има и репелентно деловање на лисне ваши, Cudia pomonella, Tortricidae и друге инсекте. Користи се и за сузбијање пламењача (нпр, пламењаче руже), чађавице итд. Уље изоловано из лука има бактерицидно деловање преко антибиотика. Справљање екстракта од лука – 750г ченова лука иде на 100л воде или 200г сувих листова луковице прелије се топлом водом (40 степени) и држи четири до пет дана, а затим процеди. Прска се у интервалима од пет дана. Делује против инсеката, плесни, пламењаче. Припремљени екстракт наноси се директно на биљке за су  збијање лукове и шаргарепине муве. Раствор од црног и белог лука користи се против гриња и плесни и у случају када листови потамне. Пет стотина грама насеченог црног и белог лука потопи се у 10л воде. Када течност престане да пени, разреди се десетоструком количином воде и затим се земља прска против плесни. Од куваних љуски црног лука може да се направи и средство за прскање против инсеката.

Р.Д.Ј.

Фото: Adobe Photo