Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Duvanom na lisne vaši

Duvanom na lisne vaši

245

Duvan (Nicotiana tabacum) – dugo se koristio u povrtarstvu i sadrži prirodne materije koje deluju protiv lisnih vaši i muva. Kratko deluje, te se mora često koristiti. Spravljanje macerata od duvana – 400g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10l vode. Ostavi se da odstoji dva dana, procedi i razredi u odnosu 1:2, uz dodatak 40g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vašiju, za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi, duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.

Rastavić (Equisetum arvence) – deluje na truleži i parazite koji se razvijaju na površini lista. Radi njihovog suzbijanja, povrće se ranije prekrivalo “ovlaš” slamom. Spravljanje macerata od rastavića – 10kg svežih biljaka ili 1,5kg macerata suve materije na 100l vode. Suvi macerat se koristi s ekstraktima koprive u odnosu 1:5.

Luk (Alium sativum i A. cepa) – deluje na suzbijanje lisnih vaši i grinja na šargarepi. Ima veći sadržaj antibiotika (alicin), sumpora i eteričnih ulja. Ekstrakt lukovice ima i repelentno delovanje na lisne vaši, Cudia pomonella, Tortricidae i druge insekte. Koristi se i za suzbijanje plamenjača (npr, plamenjače ruže), čađavice itd. Ulje izolovano iz luka ima baktericidno delovanje preko antibiotika. Spravljanje ekstrakta od luka – 750g čenova luka ide na 100l vode ili 200g suvih listova lukovice prelije se toplom vodom (40 stepeni) i drži četiri do pet dana, a zatim procedi. Prska se u intervalima od pet dana. Deluje protiv insekata, plesni, plamenjače. Pripremljeni ekstrakt nanosi se direktno na biljke za su  zbijanje lukove i šargarepine muve. Rastvor od crnog i belog luka koristi se protiv grinja i plesni i u slučaju kada listovi potamne. Pet stotina grama nasečenog crnog i belog luka potopi se u 10l vode. Kada tečnost prestane da peni, razredi se desetostrukom količinom vode i zatim se zemlja prska protiv plesni. Od kuvanih ljuski crnog luka može da se napravi i sredstvo za prskanje protiv insekata.

R.D.J.

Foto: Adobe Photo