Насловна ВЕСТИ2 Два брода са житарицама испловила из украјинских лука

Два брода са житарицама испловила из украјинских лука

31

Два брода са товаром житарица напустила су данас украјинске луке, након одобрења Заједничког координационог центра (ЈЧ) у Истанбулу, који надгледа наставак извоза житарица из Украјине, преноси агенција РИА Новости.

Брод за расуте терете Стар Лаура испловио је из луке Јужни, превозећи 60.150 тона кукуруза, чије је одредиште ирански град Бандар Имам Хомеини, док је теретњак Сормовски 121 напустио луку Черноморск са 3.050 тона пшенице и кренуо за турски град Текирдаг.

Такође, начелно је одобрен пролазак још два брода, Ефе и Сара, ка Одеси, након што буду прегледани у Мраморном мору.

Споразумом између Русије и Украјине, којем су посредовали Уједињене нације и Турска, омогућено је да бродови са житарицама испловљавају из украјинских црноморских лука од 1. августа.

Овај договор је постигнут прошлог месеца, након упозорења да би обустављање испорука житарица из украјинских лука због сукоба могло довести до озбиљне несташице хране, па чак и избијања глади у неким деловима света.

Наставак извоза житарица према споразуму надгледа Заједнички координациони центар у Истанбулу у којем раде руски, украјински, турски и припадници УН.

Пре него што је Русија напала Украјину 24. фебруара, ове две земље заједно су чиниле скоро трећину светског извоза пшенице.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay