Dvanaest namirnica menjaju suplemente iz apoteke

Iako je svo povrće zdravo i ne treba odvajati nijedno od njih i zaista treba jesti sve, nekoliko vrsta povrća može se izdvojiti po svojim hranljivim sastojcima i zdravstvenim prednostima.

Svi već znate da povrće apsolutno mora da bude deo ishrane, pa bismo rekli (bar) svaki obrok. Pun je vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata i obavezan je u zdravoj ishrani, a može se pripremiti na mnogo načina.

S obzirom na raznovrsnost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi ishranu vremenu u kojem se trenutno nalazite. Na primer, koristite ga za pripremu raznih salata, supa, sendviča, pa čak i pica sa povrćem koje mogu da ispadnu fantastične! Znamo i da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali kao prilog se može pripremiti i drugo različito povrće.

Kad god je to moguće, u svoj obrok uključite zeleno povrće jer ono sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, poput gvožđa, folne kiseline i magnezijuma. Osim toga, povrće je i izvor energije koja je svakom od nas potrebna za normalno funkcionisanje, i to svakodnevno – naravno u ograničenim i normalnim količinama.

Vredi napomenuti i činjenicu da je izuzetno važno kako se pojedino povrće priprema – predugim kuvanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrednost, pa je važno da se kuva tačno onoliko koliko je namenjeno toj vrsti. Uvek pokušajte da se fokusirate na kupovinu sezonskog povrća, a ako je moguće i lokalnog. Kada sveže nema, možete posegnuti za zamrznutim jer ima i dobro očuvane hranljive materije.

Donosimo vam listu i morate je što pre uključiti u ishranu, ako već niste:

Spanać

Šargarepa

Brokoli

Beli luk

Kelj

Grašak

Blitva

Cvekla

Špargla

Crveni kupus

Slatki krompir

Karfiol

Izvor: B92

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18