Насловна ВЕСТИ Дванаест намирница мењају суплементе из апотеке

Дванаест намирница мењају суплементе из апотеке

96

Иако је сво поврćе здраво и не треба одвајати ниједно од њих и заиста треба јести све, неколико врста поврćа може се издвојити по својим хранљивим састојцима и здравственим предностима.

Сви веć знате да поврćе апсолутно мора да буде део исхране, па бисмо рекли (бар) сваки оброк. Пун је влакана, витамина, минерала и антиоксиданата и обавезан је у здравој исхрани, а може се припремити на много начина.

С обзиром на разноврсност поврćа које нам је доступно у различитим годишњим добима, могуćе је прилагодити исхрану времену у којем се тренутно налазите. На пример, користите га за припрему разних салата, супа, сендвича, па чак и пица са поврćем које могу да испадну фантастичне! Знамо и да је зелена салата окосница сваког доброг ручка, али као прилог се може припремити и друго различито поврćе.

Кад год је то могуćе, у свој оброк укључите зелено поврćе јер оно садржи и витамине и минерале који су неопходни за нормално функционисање организма, попут гвожђа, фолне киселине и магнезијума. Осим тога, поврćе је и извор енергије која је сваком од нас потребна за нормално функционисање, и то свакодневно – наравно у ограниченим и нормалним количинама.

Вреди напоменути и чињеницу да је изузетно важно како се поједино поврćе припрема – предугим кувањем смањујете његову нутритивну вредност, па је важно да се кува тачно онолико колико је намењено тој врсти. Увек покушајте да се фокусирате на куповину сезонског поврćа, а ако је могуćе и локалног. Када свеже нема, можете посегнути за замрзнутим јер има и добро очуване хранљиве материје.

Доносимо вам листу и морате је што пре укључити у исхрану, ако веć нисте:

Спанаć

Шаргарепа

Броколи

Бели лук

Кељ

Грашак

Блитва

Цвекла

Шпаргла

Црвени купус

Слатки кромпир

Карфиол

Извор: Б92