EBRD i FAO: Srbija se pozicionirala kao veliki proizvođač žita

Srbija je početkom aprila postala punopravni član IGC-a, pridruživši se tako najvećim svetskim proizvođačima žita, među kojima su i SAD i Evropska unija, piše Tanug. EBRD i FAO, koji su podržali prijavu Srbije, ističu u zajedničkom saopštenju da će članstvo u toj međunarodnoj organizaciji doneti korist. “Ovo je veliki korak ka punoj integraciji Srbije na međunarodno tržište”, kaže Miljan Ždrale, regionalni šef EBRD-a za agrobiznis centralne i jugoistočne Evrope.

Srbija je, ističe on, već glavni regionalni izvoznik zahvaljujući kvalitetu svog zrna i centralnom položaju na panevropskim saobraćajnim koridorima. “Članstvo u IGC-u će joj sada sada obezbediti dodatno jačanje te pozicije”, navodi Ždrale.

Ciljevi Saveta su, kako se navodi u saopštenju, unapređenje međunarodne saradnje u trgovini žitom i poboljšanje transparentnosti tržišta.

Uz podršku FAO-a i EBRD-a, udruženje ”Žita Srbije” i vlasti su ojačali poziciju Srbije kao velikog proizvođača i izvoznika žita i uljarica u poslednjih nekoliko godina. Zemlja je u poljoprivrednoj 2019/2020 godini proizvela 7,5 miliona tona kukuruza i 2,5 miliona tona pšenice. Godišnje izvozi 2,5 miliona tona kukuruza.

“Zahvaljujući kontinuiranom dijalogu, Srbija je uspela da uskladi fitosanitarne standarde sa međunarodnim standardima kvaliteta i da uđe na nova tržišta, pre svega u Egiptu, izjavila je Vafa El Houri, šefica FAO-vog centra za investicije. Dodaje da je stalni dijalog sa Srbijom pomogao da se otklone uska grla, bilo da se radi o infrastrukturnim, trgovinskim ili izvoznim zahtevima, i da je doprineo poboljšanju efikasnosti.

EBRD i FAO napominju da članstvo Srbije u IGC dolazi u trenutku kad je svet zahvatila pandemijia koronavirusa, te da je taj događaj utoliko važniji zbog održanja lanca snabdevanja hranom, što je prioritetan zadatak.

Jake veze koje su EBRD i FAO uspostavili sa udruženjem ”Žita Srbije” predstavljaju čvrst temelj da se prebrode ova izazovna vremena, ističu te dve orgainzacije.

EBRD i FAO se nadaju da će privremena ograničenja izvoza zbog COVID-19 uskoro biti ukinuta, što će Srbiji omogućiti da u potpunosti realizuje potencijal svog poljoprivrednog sektora i pomoći obezbeđenju regionalne sigurnosti prehrambenog lanca u duhu međunarodne saradnje, navodi se u saopštenju.

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar