Насловна ВЕСТИ ЕЕА: Без испуњења кључних циљева заштите биодиверзитета

ЕЕА: Без испуњења кључних циљева заштите биодиверзитета

20
Foto: Pixabay

Неодржива пољопривреда, шумарство и ширење урбанизације угрожавају здравље животиња и природних станишта у Европи, што значи да Европска унија неће испунити кључне циљеве заштите биодиверзитета, саопштила је Агенција ЕУ за заштиту животне средине (ЕЕА), пренео је Радио слободна Европа.

У извештају Агенције наводи се да већина заштићених станишта и врста у Европи имају лош статус чувања. Циљ ЕУ био је да се повећа број станишта и животињских врста добрим или унапређеним статусом чувања за 100 и 50 одсто у 2020. у поређењу са периодом од 2001. до 2006. године.

Али, све указује на то да ће ЕУ промашити зацртани циљ за 12 одсто када се ради о стаништима и за два одсто када је реч о животињским врстама. Унија није успела да испуни ни циљ повећања броја врста птица добрим или унапређеним популационим статусом до 2020. године.

Европски комесар за животну средину Виргинијус Синкевичијус је рекао да то јасно показује да се и даље губи витални систем подршке.  ЕУ заједно са земљама као што су Канада и Велика Британија, покушава да ухвати замах пред глобални самит о биодиверзитету у Кини следеће године, услед погоршања кризе у вези са климатским променама и губитка животиња. На самиту ће учествовати око 200 земаља и преговараће се о новом споразуму за заштиту животне средине.

Европска комисија у мају је представила план за смањење употребе пестицида за 50 одсто и да се органски обрађује 25 одсто земље до 2030. године, а пољопривредне групе сматрају да би то могло да угрози усеве.

Чланице ЕУ ове седмице покушаће да постигну споразум о реформама које би могле да учине пољопривредну политику више еколошком.