Насловна ВЕСТИ2 Егзотичне банане, гуаве и кумкват расту у Панчеву

Егзотичне банане, гуаве и кумкват расту у Панчеву

51

Променљиво време и захлађење ових дана нису много утицали на изузетан род јужног воћа у башти једног Панчевца. Воће које обично купујемо у продавници, за своје потребе сам узгаја и у томе је веома успешан.

Јован Илић из Панчева има веома необичну башту у којој узгаја биљке и воће који нису тако чести на нашем подручју. 

Иако им је потребно уједначено топло време, Јован и у јужном Банату има добар род банана, смокви, лимуна, поморанџи, кумквата, гуаве.

Ужива у плодовима свог рада, а због хладне зиме и мраза неопходно је много тога урадити да би ово воће успело да сазри. 

„Цветови су отпали на лимуну и мандарини, али после су се обновили и кренули су нови цветови. Зато нема плодова као раније, али их има. Срећа је што нису били дуготрајни мразеви, већ само дан-два, и биљка то може да издржи. Да је више дана био би проблем“, истакао је Јован Илић узгајивач јужног воћа.

Илићи у свом дворишту могу осетити мирис Медитерана, а посебно су поносни на банану која је висока преко шест метара. Она захтева и посебну негу.

„Банана се током зиме сече, ставља у сламу и прекрива агро платном, а да би била оваква мора сваког дана да се залива, јер воли много воду. Посебна радост ове године је што смо добили и прве плодове“, рекао је Јован.

Поред воћа двориште породице Илић краси и велика стара палма и олеандери који сваког пролећа дају разнобојне цветове.

До зиме Јован очекује да ће имати довољно свежег јужног воћа што ће у време пандемије бити изузетно корисно, јер ће на дохват руке имати неопходне витамине.

Извор: РТС

Фото: Pixabay