Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Егзотичне сорте парадајза

Егзотичне сорте парадајза

29

Меснати парадајз Ананас наранџастоцрвене боје, с прорезом, попут кришке ананаса, врло је крупан и тежак до 1 кг. Месо му је збијено, сочно, с врло мало семена. Узгаја се као и све остале познате сорте. Посебно се препоручује за припреме салата због декоративног изгледа.

Бели парадајз Beaute blanche има врло добру плодност, ребраст дебели плод. Он је боје млека, која понекад пређе у жућкасто-белу нијансу. Сок му је обилан и сладак, благог укуса. Врло је добар за децу. У питању је врло ретка сорта. Због контраста боја, препоручује се да се сади у комбинацији са црним (чоколадним) парадајзом. Пошто изгледа врло декоративно, препоручује се за аранжирање јела.

Трешњолики парадајз Cerisette врло плодна сорта, рађа у гроздовима. Скоро је неосетљива на болести. Киселкасто-слатка сорта, с више семенки. Препоручује се за салате.

Тамноцрвени (црни) Blacky парадајз има дебео плод, са глатком кожом, а пред крај зрења боја му постаје чоколадна. Месо је попут бифтека, с укусом путера, врло слатко, без киселине, зато због таквог укуса и боје често делује као да је труо. Због контраста боје, препоручује се да се сади у комбинацији са белим парадајзом. Ова сорта је доста ретка.

Сталнозелени парадајз Evergreen је смарагднозелен и остаје зелене боје и пред крај зрења. Бере се када се појави шара љуске црвеног лука. Веома ретка сорта. Узгаја се уобичајено. Користи се за салате и декорације јела.

Парадајз Мадагаскар веома је касна сорта, ружичасто-жуте боје, са ситним плодовима, који могу дуго да се чувају. Код нас добро успева, али је пригоднији за приморске крајеве.

Паприколики парадајз Andine има веома укусне, дугуљасте, крупне плодове у облику паприке рога. Узгаја се као и све остале врсте. Нарасте и до 150 цм. Садржи више шећера, мање киселина. Даје плодове у облику гроздова. Раритетна сорта, отпорна на непогоде. Тражи ослонац за успешан узгој, зато је боље узгајати је на мањем простору.

Љубичасти парадајз Томатило је љубичасто-црне боје, покривен свиленкастом кошуљицом. Овај парадајз се додаје уз јела због своје егзотичне ароме.

. Парадајз за балкон Минибел служи углавном за узгој у балконским сандуцима, већим посудама или у минијатурним вртовима.

. Француски меснати парадајз Мarmande има веома укусне, режњевите плодове. Узгаја се на уобичајен начин.

. Жути округли парадајз жута краљица веома је приносна и отпорна сорта. Узгаја се уз дугу притку. Због жуте боје, веома лепо изгледа у салатама. Има укусне плодове.

. Бодљикави парадајз Litchi веома је ретка сорта. Биљка може да достигне висину од 130 до 170 цм. Ова сорта је покривена бодљицама. Има светлоплаве цветове, из којих се појављују гроздови плодова, завијени у љуске, бодљикаве као код кестенова. Плод је загаситоцрвен и чврст као код трешње. Плодови су слатки и киселкасти. Могу се јести свежи, користити за кување или за прављење пекмеза, јер је то сорта која се сматра као поврће-воће. Ову сорту веома често посећују кромпирове златице, али јој не могу практично ништа, тако да је природни сакупљач златица, које после треба само уклонити. Такође је веома отпоран на друге болести и штеточине, као и на температуре до -3 °Ц.