Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Egzotične sorte paradajza

Egzotične sorte paradajza

315

Mesnati paradajz Ananas narandžastocrvene boje, s prorezom, poput kriške ananasa, vrlo je krupan i težak do 1 kg. Meso mu je zbijeno, sočno, s vrlo malo semena. Uzgaja se kao i sve ostale poznate sorte. Posebno se preporučuje za pripreme salata zbog dekorativnog izgleda.

Beli paradajz Beaute blanche ima vrlo dobru plodnost, rebrast debeli plod. On je boje mleka, koja ponekad pređe u žućkasto-belu nijansu. Sok mu je obilan i sladak, blagog ukusa. Vrlo je dobar za decu. U pitanju je vrlo retka sorta. Zbog kontrasta boja, preporučuje se da se sadi u kombinaciji sa crnim (čokoladnim) paradajzom. Pošto izgleda vrlo dekorativno, preporučuje se za aranžiranje jela.

Trešnjoliki paradajz Cerisette vrlo plodna sorta, rađa u grozdovima. Skoro je neosetljiva na bolesti. Kiselkasto-slatka sorta, s više semenki. Preporučuje se za salate.

Tamnocrveni (crni) Blacky paradajz ima debeo plod, sa glatkom kožom, a pred kraj zrenja boja mu postaje čokoladna. Meso je poput bifteka, s ukusom putera, vrlo slatko, bez kiseline, zato zbog takvog ukusa i boje često deluje kao da je truo. Zbog kontrasta boje, preporučuje se da se sadi u kombinaciji sa belim paradajzom. Ova sorta je dosta retka.

Stalnozeleni paradajz Evergreen je smaragdnozelen i ostaje zelene boje i pred kraj zrenja. Bere se kada se pojavi šara ljuske crvenog luka. Veoma retka sorta. Uzgaja se uobičajeno. Koristi se za salate i dekoracije jela.

Paradajz Madagaskar veoma je kasna sorta, ružičasto-žute boje, sa sitnim plodovima, koji mogu dugo da se čuvaju. Kod nas dobro uspeva, ali je prigodniji za primorske krajeve.

Paprikoliki paradajz Andine ima veoma ukusne, duguljaste, krupne plodove u obliku paprike roga. Uzgaja se kao i sve ostale vrste. Naraste i do 150 cm. Sadrži više šećera, manje kiselina. Daje plodove u obliku grozdova. Raritetna sorta, otporna na nepogode. Traži oslonac za uspešan uzgoj, zato je bolje uzgajati je na manjem prostoru.

Ljubičasti paradajz Tomatilo je ljubičasto-crne boje, pokriven svilenkastom košuljicom. Ovaj paradajz se dodaje uz jela zbog svoje egzotične arome.

. Paradajz za balkon Minibel služi uglavnom za uzgoj u balkonskim sanducima, većim posudama ili u minijaturnim vrtovima.

. Francuski mesnati paradajz Marmande ima veoma ukusne, režnjevite plodove. Uzgaja se na uobičajen način.

. Žuti okrugli paradajz žuta kraljica veoma je prinosna i otporna sorta. Uzgaja se uz dugu pritku. Zbog žute boje, veoma lepo izgleda u salatama. Ima ukusne plodove.

. Bodljikavi paradajz Litchi veoma je retka sorta. Biljka može da dostigne visinu od 130 do 170 cm. Ova sorta je pokrivena bodljicama. Ima svetloplave cvetove, iz kojih se pojavljuju grozdovi plodova, zavijeni u ljuske, bodljikave kao kod kestenova. Plod je zagasitocrven i čvrst kao kod trešnje. Plodovi su slatki i kiselkasti. Mogu se jesti sveži, koristiti za kuvanje ili za pravljenje pekmeza, jer je to sorta koja se smatra kao povrće-voće. Ovu sortu veoma često posećuju krompirove zlatice, ali joj ne mogu praktično ništa, tako da je prirodni sakupljač zlatica, koje posle treba samo ukloniti. Takođe je veoma otporan na druge bolesti i štetočine, kao i na temperature do -3 °C.