EGZOTIČNI ZALOGAJI MAJE DAVIDOVIĆ: Jestivo cveće

Cveće je u kulinarstvu zastupljeno od davnina, ali kod nas i dalje nije popularno kao u nekim zemljama u svetu. Mnogi na našim prostorima se čude kada ga ugledaju na tanjiru, pa se sada najčešće koristi samo kao dodatak jelu koji ulepšava njegov izgled. Upravo na taj način koristi ga Beograđanka Maja Davidović – kao luksuzni dodatak biranim zalogajima.

Piše: Andrijana Glišić

– Bavim se pripremom keteringa i cveće dodajem kako bi tanjir luksuznije i bogatije izgledao. Ljudima je i dalje to nešto novo, egzotično doživljavaju te stvari – kaže za “Dobro jutro”.

Fokus joj je na cveću koje ima blag ukus, ili ga čak uopšte nema, kako bi do izražaja došli sastojci koji se nalaze na tanjiru. Glavno cveće na njenim zalogajčićima je dan-i-noć, koji je, kaže, inače dosta zastupljen u kulinarstvu upravo zbog blagog ukusa. Uglavnom se koristi kao dodatak kolačima ili suhomesnatim proizvodima.

– Jako je lepo, ima pet-šest varijacija boja i teksturu koja izgleda kao pliš – objašnjava Maja Davidović. – Sam ukus nije jak, tako da je prijatnije za konzumiranje. Dodajem dimljeno meso, med, badem, ponekad papriku i taj cvet. Zbog toga se ukus i ne oseća toliko. Mi ga sami uzgajamo, jer ga nije lako naći. Pošto nema mnogo proizvođača, u prodavnicama je prilično skupo – oko 80 grama košta oko 800 dinara. Gajimo ga u saksijama i vrlo lako uspeva.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18