EGZOTIČNI ZALOGAJI MAJE DAVIDOVIĆ: Jestivo cveće

Cveće je u kulinarstvu zastupljeno od davnina, ali kod nas i dalje nije popularno kao u nekim zemljama u svetu. Mnogi na našim prostorima se čude kada ga ugledaju na tanjiru, pa se sada najčešće koristi samo kao dodatak jelu koji ulepšava njegov izgled. Upravo na taj način koristi ga Beograđanka Maja Davidović – kao luksuzni dodatak biranim zalogajima.

Piše: Andrijana Glišić

– Bavim se pripremom keteringa i cveće dodajem kako bi tanjir luksuznije i bogatije izgledao. Ljudima je i dalje to nešto novo, egzotično doživljavaju te stvari – kaže za “Dobro jutro”.

Fokus joj je na cveću koje ima blag ukus, ili ga čak uopšte nema, kako bi do izražaja došli sastojci koji se nalaze na tanjiru. Glavno cveće na njenim zalogajčićima je dan-i-noć, koji je, kaže, inače dosta zastupljen u kulinarstvu upravo zbog blagog ukusa. Uglavnom se koristi kao dodatak kolačima ili suhomesnatim proizvodima.

– Jako je lepo, ima pet-šest varijacija boja i teksturu koja izgleda kao pliš – objašnjava Maja Davidović. – Sam ukus nije jak, tako da je prijatnije za konzumiranje. Dodajem dimljeno meso, med, badem, ponekad papriku i taj cvet. Zbog toga se ukus i ne oseća toliko. Mi ga sami uzgajamo, jer ga nije lako naći. Pošto nema mnogo proizvođača, u prodavnicama je prilično skupo – oko 80 grama košta oko 800 dinara. Gajimo ga u saksijama i vrlo lako uspeva.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime